Fortsæt til hovedindholdet
Tema om dåb
Det som sker i dåben gør os trygge

Det som sker i dåben
gør os trygge

Af sognepræst Torkil Jensen, Vester Aaby-Aastrup

 ”Hvorfor vil I gerne have Jeres barn døbt?”

Selvom det er et vigtigt spørgsmål, så kan det være meget vanskeligt at stille til nervøse dåbsforældre, der har hovedet fuldt af praktiske gøremål forud for en barnedåb med efterfølgende middag. Spørgsmålet må ikke lyde anklagende eller granskende, for der er al mulig grund til, at såvel dåbsforældre som dåbsbørn skal føle sig velkomne, og derfor skal de ikke mødes i døren af et spørgeskema.

Problemet er bare, at vi så gerne vil høre svaret.

En begrundelse for at lade sit barn døbe kunne være tradition. Men der et svar mere på spørgsmålet. Nemlig det svar, som det måske er allersværest at sætte ord på, men som ikke desto mindre betyder mest. Nemlig at dåben er tro og håb. Midt i et nyt liv med et nyt ansvar.

Det bliver der sat flotte ord på i dåbssalmen ”Fyld af glæde over livets under.”

Det er ikke altid, der er ro og koncentration til at tænke over ordene i salmen, mens den synges ved dåben, så her er en chance for at gøre det i sit eget tempo

Fyldt af glæde

 

”Fyldt af glæde over livets under”, begynder salmen. At blive forældre er pr. definition at blive glade. I 

Fyldt af glæde over livets under


Fyldt af glæde over livets under,

Med et nyfødt barn i vore hænder,

kommer vi til dig, som gav os livet.

 

Fyldt af bæven foran ukendt fremtid

Lægger vi vort barn i dine hænder.

Det, som sker i dåben, gør os trygge.

 

Fyldt af undren er vi i din nærhed.

Du, som bærer verdensrummets dybder,

Venter på de små og tar imod os.

 

Ved dit værk, ved kærlighedens vilje,

Er vi født på ny til liv i Kristus,

Til et åbent liv i tro og tillid.

 

Og ved tidens grænse lever fortsat

Dine løfteord ved døbefonten,

Dåbens lys er tændt, når livet slukkes.

 

Større rigdom, end hvad ord kan rumme,

Har du givet os ved dåbens gave.

Herre skænk os troen fuld af glæde 


Tekst: Svein Ellingsen. Oversat fra norsk af Kristian Krarup og Jens Lyster                             

hvert fald for det meste og nu om stunder. Det kunne der siges meget om, men jeg vil hellere straks gå videre til vers 2, der indledes med ordene: ”Fyldt af bæven foran ukendt fremtid.”


Det er nemlig ord, der vækker genklang hos dåbsforældre, og som kan være en fantastisk god vej ind til de tanker, der ellers kan være svære at få fat i. Selvom glæden er stor, så er det også en ukendt verden, man begiver sig ind i som forældre; det er en verden med meget nyt at lære, og det er en verden, hvor den frihed, man måske har været så vant til, pludselig er en by i Rusland de næste mange år. Det kan næsten ikke undgå at sætte et parforhold på prøve. En tabubelagt prøve.

Så er det godt, at det som sker i dåben gør os trygge. Det løser ikke alle problemer, men vi er ikke alene, når Gud tager barnet i favn.

 

Fyldt af undren

 

Fyldt af undren er vi i din nærhed hedder det i vers 3 i salmen. Hvis man spørger et nybagt forældrepar, hvad de synes om deres barn, skal man have god tid til at høre svaret. For de er netop fyldte af undren. Og vel at mærke ikke undren i betydning ”mærkeligt”, men undren i betydningen at lade sig åbne op for en stor verden. Der kommer nye farver og nyt lys på tilværelsen. Måske også lys midt om natten eller pletter på den fine kjole, men det er ikke noget, man taler så meget om. Det er i stedet for alt det andet. Undren er en del af vores tilværelse, som der ikke kan siges nok godt om, og som er så vigtig. Vi kan og skal ikke måle og veje alting, men vi kan bede om, at Gud må åbne vore øjne, så vi ser, og vore ører, så vi hører.

Også på de dage, der ikke lander lige der, hvor vi havde regnet med.

Alt dette rummer dåben. Løftet fra Gud som vi får at høre ved døbefonten. Se! Jeg er med Jer alle dage.

 

Guds nærvær

 

Men selvom dåben er en ganske enkel handling, kan det være svært at forstå dens betydning.

Reformatoren Martin Luther, som vi skal fejre næste år, var en gang på rejse rundt i Tyskland, og det gik her op for ham, hvor svært alt det med kristendom var at forstå og forklare. Derfor udgav han i 1529 ”Den lille katekismus” der skulle blive stort set enerådende ”konfirmandmateriale” gennem flere hundrede år. Her skriver Luther om dåbens betydning: ”Dåben er ikke kun vand, men derimod er den vandet indeholdt i Guds bud og forbundet med Guds ord.”

Og dette Guds ord er netop dåbsbefalingen. ”Se, jeg er med Jer alle dage indtil verdens ende”

Et løfte fra Gud til mennesker. I dåben er det Gud, der giver mennesker troen. Vi kan og skal ikke give noget til gengæld. Derfor kan den gives også til små børn.

Vores største salmedigter, Grundtvig, føjer til Luthers ord, at ved dåben er den opstandne Jesus Kristus til stede som nærvær. Ved dåben har generation efter generation mødt Guds levende ord og derved er menigheden forenet til én. Ganske vist falder der led væk, men der kommer også hele tiden nye led til.  Det sker ved døbefonten – alle dage - indtil verdens ende.

Herre, skænk os troen fyld af glæde!