Fortsæt til hovedindholdet
Tema om dåb
En dag hun altid vil mindes

En dag hun altid vil mindes

Maja Strunge er en af de ca. 150 fynboer, der hvert år bliver døbt som 13-14 årige, før de skal konfirmeres

I dag er der dåb, og om 14 dage venter konfirmationen. Foto: Ard Jongsma

Kirkegængerne strømmer ud af Middelfart Kirke efter søndagsgudstjenesten, men en enkelt familie bliver siddende tilbage. Det er 13 årige Maja Lomholt Strunge, hendes søskende, forældre, bedsteforældre og to veninder. De er ikke helt færdige med dagens kirkegang, for Maja skal døbes.

Maja har kondisko, cowboybukser og en fin nystrøget, blå skjorte på. Den hvide kjole skal gemmes til konfirmationen om 14 dage.

”Altså, jeg ved godt, at dåben er meget vigtig, men jeg glæder mig også rigtig meget til konfirmationen,” som hun siger.

Festen havde hun fået alligevel

Sognepræst Jens Backer Mogensen har i sine 20 år som præst i Middelfart hvert år døbt et par konfirmander. De unge mennesker er som regel for generte til at blive døbt ved en almindelig søndagsgudstjeneste, så derfor holder han en lille ekstra dåbsgudstjeneste for Maja og hendes nærmeste familie.

  • Konfirmationen er en bekræftelse af dåben, og derfor er det nødvendigt at blive døbt, før man kan blive konfirmeret.
  • I 2015 blev ca. 1900 unge på 13 og 14 år meldt ind i folkekirken i Danmark
  • Cirka 70 procent af alle danske unge bliver konfirmeret, og det tal har ligget konstant i mere end 10 år. På Fyn er tallet 76 procent. 

Klaveret spiller et præludium af Bach, og præsten holder en tale for Maja. Han fortæller hende, at hun i dag bliver Guds barn, og får lov til at kalde Gud for far. Så træder Maja frem til døbefonten og siger ”Ja” til, at hun forsager Djævelen, og at hun tror på Gud, Jesus og Helligånden.


Majas forældre navngav hende uden dåb, da hun var et halvt år gammel, fordi de syntes, at hun selv skulle have lov til at vælge, om hun ville døbes eller ej. Hvis hun havde fravalgt dåb og konfirmation, ville hun have fået en fest alligevel, men hun var ikke i tvivl.


”Jeg har altid troet lidt på det der med Gud og Jesus, og når man så får noget at vide om det til konfirmandforberedelsen, kan man rigtig sætte sig ind i det. Det er nok lidt derfor, jeg gerne vil døbes,” siger hun.


Det giver mening for de unge


Sognepræst Jens Backer Mogensen kan godt forstå, at moderne forældre vælger at lade børnene selv bestemme, om de vil døbes.  


”Mit dåbssyn er, at dåben er en gave. Det er Gud, der vælger os og ikke omvendt. Derfor synes jeg selvfølgelig, at forældre skal holde barnedåb. Men i et moderne samfund, hvor man vælger til og fra på en lang række områder, er det naturligt at tænke dåben som et valg, som det enkelte menneske skal tage. At du selv vælger din religion, og den er der ingen andre, der skal vælge for dig,” siger han.


Præsten oplever, at de unge reflekterer meget over konfirmandundervisningen, og han har stor respekt for deres valg.


”Man skal ikke nedgøre en 13-14 årigs beslutning. De unge tager en beslutning, som er gennemtænkt, og der, hvor de er nu i deres liv, giver det mening for dem at blive døbt,” siger han.


Opbakning fra mor og far


Efter dåben beder Maja og hendes familie Fadervor i kor sammen med præsten. Velsignelsen lyder, klaveret spiller postludium, og den lille dåbsgudstjeneste er slut.


”Det var meget anderledes, end jeg havde forventet. Det var mere højtideligt og velforberedt fra præstens side. Det her bliver jo en dag, der kommer til at stå lysende klart for Maja altid. Det er en dag, hun kommer til at mindes,” siger Majas far, Peter Strunge


Han er ikke selv medlem af folkekirken, men bakker ligesom Majas mor fuldt op om hendes beslutning.


”Maja har gjort sig nogle tanker undervejs også i forhold til sin tro, og hun er kommet frem til, at det er noget, hun kan tilslutte sig. Jeg synes, at det var en fin og nærværende handling. Det var rart,” siger Majas mor, Dorte Lomholt Strunge.


Maja er allerede smuttet ud i foråret med veninderne. I dag står den på frokost med familien, og om to uger venter konfirmationen.