Nyheder
Nyheder

Bog om Fadervor blev revet væk

To biskoppers nye bog om en oldgammel remse er kommet på gaden

Forfatterne "Søstrene Bisp" alias biskopperne Marianne Christiansen, Haderslev Stift og Tine Lindhardt, Fyens Stift med deres nye bog. Foto: Anette Jorsal

Tekst: Anette Jorsal, Haderslev Stift

Det var ikke kun de varme hveder, der fik ben at gå på, da der dagen før St. Bededag var bogpræsentation i Christianskirken i Fredericia. Det fik den nye bog, ”Oplysning til borgerne om Fadervor”, der var centrum for hele arrangementet også. Forlægger Mads Julius Elf fra forlaget U Press måtte gå hjem med tomme kasser, for alle bøger, der var til salg ved præsentationen, blev revet væk.

Mads Julius Elf spurgte en dag biskop Tine Lindhardt, Fyens Stift, om hun ville skrive en bog om Fadervor, en bøn, som har kunnet tale til mennesker til forskellige tider og under så forskellige himmelstrøg. Det ville hun gerne, men hun ville skrive sammen med sin ”søster i ånden”, som hun kalder sin kollega, Marianne Christiansen, Haderslev Stift.

En stor fornøjelse

De lagde ikke skjul på, at det har været en stor fornøjelse at arbejde med denne oldgamle remse. Som Marianne Christiansen sagde:

”Først tænkte jeg: ”Nej, nej, nej, jeg kan da ikke sige noget fornuftigt om den bøn, som ikke allerede er sagt! Men så omvendt. Hvordan kan man næsten undgå at sige noget fornuftigt om Fadervor, og det har været en velsignelse at dykke ned i bønnen og se på, hvad det betyder. Hvad betyder egentlig vort daglige brød”?

Tak og hjælp

Tine Lindhardt talte bl.a. om at bede. For hvorfor skal vi bede?

”De to korteste bønner, der findes, er ”tak” og ”hjælp”. Der er så meget, vi tager for givet. At vi får brød hver dag. At der kommer vand ud af hanen. At vi har folk omkring os. Men det er ikke en selvfølge, og derfor skal der være plads til at sige tak”.

”Og indimellem kommer vi ud for situationer, hvor vi får ryggen mod muren, og hvor det er godt, at vi kan sige hjælp. Det at råbe om hjælp åbner somme tider en sprække. Det er noget af dét, en bøn kan – at anråbe hinanden”, siger Tine Lindhardt.

Egentlig havde de to biskopper troet, at det skulle være sådan en lille tynd bog, men den endte med at blive lille og tyk, og de spurgte også flere gange forlæggeren Mads Julius Elf, om de blev for forkyndende, men nej, nej, de skulle bare skrive videre, og det blev til 284 sider.

Omkring 60 præster og menighedsrådsmedlemmer havde taget imod indbydelsen til bogpræsentation. Foto: Anette Jorsal

”Det er vores håb med bogen, at man vil fortsætte samtalen om Fadervor, når man har læst den, for bønnen rummer meget mere, end vi kan folde ud”, sagde biskop Marianne Christiansen ved bogpræsentationen. Her ses biskopperne sammen med forlægger Mads Julius Elf. Foto: Anette Jorsal

Der blev købt flittigt ind af bøgerne. Foto: Anette Jorsal