Nyheder
Nyheder

En lærke letted

En sværm af lærker markerer 75-året for Danmarks Befrielse i Svendborg. Kunstværket er lavet af skolebørn i samarbejde med Folkekirkens Skoletjeneste

Børnekunstværk med en flok lærker

Børnekunstværket med en flok lærker er udstillet foran Vor Frue Kirke i Svendborg. 

Tekst: Malene Agerholm, SYMF, Folkekirkens Skoletjeneste Syd- og Midtfyn

Det nationale initiativ ALSANG 2020 bød i foråret 2019 blandt andet de folkekirkelige skoletjenester ind i et samarbejde, der skulle lede frem til den største fællessangsbegivenhed i Danmark nogensinde. Over hele landet skulle afholdes Alsangsstævner i dagene omkring den 4. maj 2020 som en markering af 75-året for Danmarks Befrielse, og for at hylde friheden og demokratiet og styrke medborgerskabet med fællessang i hele landet.

I SYMF – den folkekirkelige skoletjeneste, som dækker Svendborg, Faaborg, Midtfyn og Langeland/Ærø provstier - har vi derfor arbejdet længe på at lave et stort Alsangsstævne i Svendborg den 4. maj i samarbejde med flere kulturinstitutioner i Svendborg.

SYMF har i den forbindelse udviklet et lokalt undervisningsforløb og materiale til 1. – 6. klassetrin. Skoleeleverne har lært om, hvordan friheden og fællesskabet kom under pres under den tyske besættelse og om, hvordan man indtil midten af 1940'erne mødtes til store alsangsstævner rundt om i Danmark for i fællesskab at holde livsmodet og håbet oppe hos hinanden.

I materialet fortæller fire fynske kvinder om det at være barn i årene under besættelsen og om deres oplevelser af at være til Alsang på byens torv.

I lyset af Coronakrisen har vi alle her i landet på det seneste oplevet, hvordan fællessang har været med til at skabe en unik fællesskabsfølelse i en tid, hvor vi alle har måtte holde afstand til hinanden.

De planlagte Alsangsstævner her i maj er alle blevet udskudt eller aflyst – det gælder også Alsangsstævnet i Svendborg med over 1.000 tilmeldte skoleelever. De fleste skoleklasser har dog valgt at arbejde med de dele af undervisningsforløbet, der er muligt.

Hvad er frihed og fællesskab i dag?

Som en del af undervisningsforløbet har eleverne selv skulle undersøge og reflekterer over, hvad frihed og fællesskab betyder for os i dag anno 2020. De bliver i materialet præsenteret for forskellige perspektiver på frihed og fællesskab og de får bragt det poetiske sprog i spil i arbejdet med den nye fællessang Frihedens Lysdøgn, som er vinderen af den store sangskriverkonkurrence ALSANG 2020 har stået for. Anne Vad har skrevet den smukke tekst og musikerne Julie Maria og Nikolaj Busk har skrevet melodien. Frihedens Lysdøgn er optaget i Højskolesangbogens kommende nyeste udgave.

Afslutningsvis har eleverne skulle formulere deres eget udsagn om, hvad frihed og fællesskab betyder for dem i deres liv.

’En lærke letted’ med frihedsudsagn og håb på vingerne

Som en del af Alsangsstævnet på Svendborg Torv skulle der opføres et stort børnekunstværk, hvor hver elev har bidraget med at dekorer en lærke med smuk ornamentering og deres eget frihedsudsagn skrevet på vingerne. Lærkerne er lavet i stenpapir, et vejrbestandigt og miljøvenligt materiale.

Selvom Alsangsstævnet er aflyst, har vi gennemført den kunstneriske afslutning på elevernes arbejde. I samarbejde med kunstforeningen SAK i Svendborg og med kunstpilot Anne-Mette Sybrandt som kunstnerisk primusmotor, er det lykkes os at opføre børnekunstværket, som har været udstillet på muren og på den forreste del af plænen foran Vor Frue Kirke i Svendborg. Således har man den sidste uge kunnet se en sværm af lærker lette fra Torvet op mod kirken. Fra kirkens klokketårn har klokkerne spillet En lærke letted’ og skoleklasser og byens borgere har besøgt udstillingen løbende den seneste uge.

Det er meget rørende at læse børnenes refleksioner om frihed og fællesskab, og flere har da også benyttet sig af muligheden for at sende et håb ud i verden med deres lærke - et håb om, at alt bliver godt igen efter Corona-krisen.

Vi har fået støtte fra Svendborg Kommunes pulje De Frie Kulturmidler til at dække udgifter forbundet med børnekunstværket En lærke letted’.

Børnene har reflekteret over frihed og fællesskab, og skrevet på lærkernes vinger