Nyheder
Nyheder

H. C. Ørsted - Ånd og fornuft

En af Rudkøbing store sønner opdagede for 200 år elektromagnetismen. Det fejres med teater og debat

Denne artikel fra juninummeret af "Stiftavisen"

Af sognepræst Hanne Davidsen, Rudkøbing-Simmerbølle

I 2020 er det 200 år siden H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Det mener vi Åben Himmel – Foreningen til Kirkespillets Fornyelse skal fejres med teater og debat. Ørsted var i opposition til den konservative kristendom, som den kom til udtryk både i den etablerede kirkelighed og i tidens frikirker. Men han afviste ikke en religiøs tydning af tilværelsen. Han repræsenterede en gedigen og nytænkende videnskabelighed og var samtidig også et dannet og åndfuldt menneske, altså et menneske, der levede i spændingen mellem rationel tænkning og åndfuld vid. Han byggede bro mellem den eksakte videnskab og humanvidenskaberne.

Da H.C. Ørsted stammer fra Rudkøbing, er det nærliggende, at vi netop her ønsker at markere hans opdagelse og betydning for videnskab og tænkning i dag. Men vi inviterer borgere fra hele Fyn til at deltage i arrangementet.

Det drejer sig derfor om såvel kulturforståelse og kulturbevarelse – men også om fornyelse og et grænsenedbrydende debatskabende initiativ!

Projektet har to ben.

I. Teaterforestillingen. Dramaet fortæller historien om H.C. Ørsted, og emner som Tro og Fornuft, Rationalitet og Fantasi vil blive tematiseret.  Skuespillet er under udarbejdelse. Dramatikeren er en lokal forfatter fra Langeland, Anni Printz. Det opføres af lokale skuespillere og instrueres af en professionel instruktør, Uta Motz fra Svendborg. Teaterstykket opføres 4 gange i Rudkøbing kirke. Se program og information om billetter her.

II. Debatten. Vi ønsker at skabe debat og samtale mellem to verdner: den videnskabelige og humanistisk-teologiske verden. Derfor har vi indbudt biskop Tine Lindhardt, dogmatiskprofessor Niels Henrik Gregersen og astrofysiker Jens Olaf Pepke Pedersen til at deltage i debatten. Der afholdes et seminar med deres deltagelse 14. november 2020. Debatdagen afsluttes med, at alle deltagere ser teaterforestillingen i Rudkøbing kirke. Se program og information om billetter her.

Åben Himmel samarbejder med Langelands Folkeuniversitet, H.C. Ørsted Selskabet i Rudkøbing og Rudkøbing menighedsråd om realisering af projektet.

Projektet forventes realiseret i november 2020 og alle i Fyens Stift inviteres til at deltage.

For yderligere information kontakt: Sognepræst Hanne Davidsen, hda@km.dk

Hans Christian Ørsted (1777-1851) var søn af apotekeren i Rudkøbing. Han læste ved Københavns Universitet, foretog udlandsrejser til Tyskland og Frankrig og blev 1806 professor i København. I 1820 opdagede han elektromagnetismen, som er afgørende for al udnyttelse af elektricitet. 1829 var han med til at stifte Polyteknisk Læreanstalt (DTU). H.C. Ørsted var også aktiv som filosof og i samfundsdebatten. Han mente, at indgående videnskabelige studier ville føre til en forståelse af Gud. Hans bror, Anders Sandøe Ørsted (1778-1860) var førende jurist og premierminister (statsminister) 1853. H.C. Ørsted støttede den unge H.C. Andersen i København.