Nyheder
Nyheder

Hvad gør teologien, når verden går i selvsving?

En beretning fra om konferencen "Håb – teologi i trængselstider"

Den amerikanske præst Frank Thomas fortalte om den farlige prædiken. Foto: Inge Haandsbæk Jensen

Tekst: Torkil Jensen, uddannelseskonsulent Fyens Stift

”Hej – hvor hyggeligt at se dig! – det er længe siden.”

Smilene var store, da 150 præster fra de 5 stifter øst for Lillebælt torsdag den 26. september styrede mod Det teologiske Fakultet ved Københavns Universitet for at deltage i konferencen ”Håb – teologi i trængselstider.”

Vi begyndte med morgensange udvalgt til lejligheden – blandt andet Brorsons ”Jeg går i fare, hvor jeg går”, der skulle slå konferencens tema an: Hvad gør teologien, når verden truer med at gå i selvsving?

Brorson indikerer, at det ikke er noget nyt, og det var også temaet for konferencens første foredrag holdt af lektor Carsten Bach-Nielsen, Aarhus Universitet.

Den sorte død, jordskælvet i Lissabon i 1755 og så videre blev veloplagt sat ind i teologihistoriske rammer, og det hele dannede den solide makronbund, der kunne bære resten af konferencen.

Hvordan holder man en farlig prædiken?

Konferencens hovednavn var imidlertid den amerikanske præst Frank Thomas fra Indianapolis, blandt andet forfatter til bogen ”How to preach a dangerous sermon”  (hvordan holder man en ”farlig” prædiken.) Med udgangspunkt i de farvede i USA’s dystre forhistorie lod han historien give nutiden resonnans. ”Selv om vi ikke bærer kæden om benet, så bærer vi den i vores sind.”

I sin prædiken ved en gudstjeneste i Hans Tausens Kirke på Islands Brygge om aftenen over prædiken over Luk. 18,15-17 om de små børn, gav Frank Thomas et eksempel på en prædiken, der ville have været ”farlig”i hans egen sammenhæng i USA. Eksemplerne på, hvem de små børn er – for eksempel alle dem, der har lidt under seksuelle overgreb blev omkranset af prædikenens evige omkvæd  ”to those belong the Kingdom of God,” og den sluttede med at opfordre alle til give disse forfulgte “safe place.”

Søren Huss fortalte om at miste

Gudstjenesten blev i øvrigt holdt i samspil med musikeren Søren Huss, der blev interviewet af sygehuspræst Lotte Blicher Mørk, Rigshospitalet, med baggrund i det store tab han led, da han mistede sin kæreste ved et trafikuheld for 12 år siden. Det blev hans musik, der kom til at stå stærkest i rummet, men det var også første gang, han stod frem på den måde.

Om eftermiddagen havde der været paneldebat mellem teologisk konsulent i Helsingør Stift, Eva Holmegaard Larsen, Steffen Andersen fra CBS og medforfatter til bogen ”Farligt – hvordan de fodrer din frygt, og hvorfor du æder det” og Sophie Rytter fra ”Verdens bedste nyheder.” Det blev et forsøg på at demonstrere, hvad ord kan gøre ved mennesker. Netop ordet ”kan” blev fremhævet af Steffen Andersen som eksempel på mediernes brug af menneskers frygt – for der er nu en gang meget, der kan ske.

Fredagens program indledtes med et solidt teologisk foredrag af Johanne Stubbe Teglbjærg, der med udgangspunkt i såvel Augustin som Søren Kierkegaard satte håbets teologi i centrum og relief.

Konferencens sidste foredragsholder var Sara Afshari fra Iran, der blandt andet har arbejdet med TV-kanalenSAT 7. I samtale med sognepræst Niels Nymann Eriksen fra Apostelkirken på Vesterbro fortalte hun om kristne under jorden i Iran, om konvertitter og sin undersøgelse af Folkekirkens møde med flygtninge.

Man kan bl.a. læse mere om denne undersøgelse på Det mellemkirkelige Råds hjemmeside.

At døbe til Kristus - eller en opholdstilladelse

Niels Nymann Eriksen fortalte om mødet med konvertitter og dilemmaet mellem at døbe til Kristus og til en opholdstilladelse – for nu at sige det alt for kort.

Som antydet indledningsvist var konferencen også en rigtig god anledning til mødes på tværs af stifterne omkring noget, som vi er fælles om til trods for alle de daglige forskelle. Der var livlig samtale ved bordene i pauserne og al sand tale er nu en gang samtale.

Jeg kan kun opfordre til, at man overvejer at være med til næste år. Vi kan godt være lidt flere fra Fyn.

Til november begynder vi forberedelsen af konferencen 2020, der formodentlig finder sted i slutningen af august.

En fyldt sal af præster fra Helsingør, København, Roskilde, Fyn og Lolland-Falster lyttede til Frank A. Thomas.
Foto: Inge Haandsbæk Jensen