Nyheder
Nyheder

Kirkens Døgn  
Med fest, sang og stomp

Folkelig fejring af reformationsjubilæet overalt på Fyn, når der inviteres til Kirkens Døgn fredag den 8. og lørdag 9. september  

I Gerskov Kirke fortæller Ester Rützou om dengang reformationen kom til Fyn. Det sker fredag den 8. september kl. 19.30 Foto: Ard Jongsma

På Langeland har kirke og kulturnat allieret sig om at lave en gigantisk kulturdag fredag den 8. september med fejring af 500 året for reformationen. 

I Middelfart Provsti kører et stort kor i bus fra kirke til kirke for at lave 8 "gudstjenestesekvenser." De slutter af med et optog gennem Middelfarts gader lørdag eftermiddag kl. 16 sammen med en flok "stompere" - folk der laver rytmer med spand, kosteskaft, vaskebræt - og alt hvad der ellers kan larme.

På Nordfyn er der blandt meget andet meditation i Skeby Kirke, og natkirke med blues og lystænding i Søndersø fredag aften. 

Når Folkekirken inviterer til "Kirkens Døgn"  fredag den 8. og lørdag den 9. september kommer det med andre ord til at sætte sit præg på hele Fyn.

Lutherbyer

Skolebørn laver landsbyer om til Lutherbyer i egnene omkring Gudme. De udstiller på Vejstrup Efterskole fra kl. 13 til 14 fredag.

I Jordløse og Haastrup Kirker kan man lave sit eget stenkors lørdag fra kl. 10, og såvel i Assens som i Nyborg er der mulighed for en bustur rundt i landskabet, hvor man får fortalt, hvilke fysiske spor reformationen har sat sig eller på hvilke steder nogle af de begivenheder udspandt sig, der fulgte med Danmarks overgang fra katolicisme til lutherdom. For eksempel Slaget ved Øksnebjerg den 11. juni 1535, der blev afgørende i Grevens Fejde.

I Vester Aaby og Aastrup ved Faaborg gøres dagene til en egentlig byfest med opstillede telte og arrangementer i kirker og præstegård. 

Mad og musik

Flere steder på Fyn er der inviteret til Luthermiddage med mad og bordtaler som på Luthers tid. Det gælder blandt andet i Vester Hæsinge på Sydfyn. 

”Musik er Djævelens fjende.” Sådan citeres Luther på et af de postkort, der har været en stor succes på Fyn i jubilæumsåret. Derfor er der naturligt nok en masse musik involveret i Kirkens Døgn. Koncerter og sang fra salmebogen kan man opleve utallige steder i de fynske kirker i forbindelse med Kirkens Døgn.

Og så er der studiekredse, rundvisning i kirketårne og på kirkegårde. Gospelsang, fællesspisning og overnatning i kirken.

I kalenderen her kan du finde en række af de aktiviteter, der er arrangeret omkring ”Kirkens Døgn” rundt omkring på Fyn og øerne – men kig også på din lokale kirkes hjemmeside! Vi har garanteret ikke fået det hele med her