Nyheder
Nyheder

"Lys og Salt"

Et anderledes portræt af biskop Tine Lindhardt blev afsløret, da biskoppens 60 års fødselsdag blev fejret ved Fyens Stifts nytårskur

Biskop Tine Lindhardt

Maleriet Lys og Salt. Klik på billedet, hvis du vil se det i en større version.
Foto: Andrea Krull

”Jeg er meget glad for billedet. Der er ro og nærvær i det – men jeg tror aldrig mit hår har siddet så flot i virkeligheden. ”

Sådan siger Tine Lindhardt smilende om det portræt af hende, som blev afsløret ved Fyens Stifts nytårskur.

Portrættet er malet af kunstneren Lars Physant, og det adskiller sig væsentligt fra de øvrige bispeportrætter, som hænger i Odense Domkirke. For det første er Tine Lindhardt den hidtil eneste kvinde blandt de fynske biskopper, men også selve maleriet skiller sig markant ud.

Biskoppen er malet med Odense Domkirkes altertavle i baggrunden og med en stak bøger ved sin side. Der ligger bøger af Martin Luther og Thomas Kingo, som er to vigtige mænd for biskoppen. Desuden ligger der et eksemplar af ”Den nye aftale”, nemlig oversættelsen af det nye testamente til nydansk, hvor Tine Lindhardt var med i redaktionsgruppen, og endelig ligger der en gammel og en ny salmebog.

Et billede med brudflader

Maleriet er malet på en reliefstruktur af træ med en vis dybde i billedfladen. Reliefstrukturen består af 12 enkeltdele, hvor de 6 midterste former et asymmetrisk kors.

”Jeg kan rigtig godt lide, at der er brudflader i maleriet, for vores liv er fyldt med brudflader. Altså der er sprækker i mørket - og der skal også være sprækker i skråsikkerheden, så tingene ikke bliver for fastlåste, ” siger biskoppen.

Hun er godt tilfreds med maleriets titel, som er ”Lys og salt”

”Evangeliet er jo både lys og salt. Det er saltet i vores liv, som får os til at få øjnene op for, at vi ikke altid er, som bør være, og samtidig det lys, som skaber sprækkerne i mørket,” siger hun.    

Claus Bergs altertavle

Kunstneren Lars Physant har valgt Claus Bergs altertavle som baggrund for portrættet af Tine Lindhard.

”Tine Lindhardts skikkelse befinder sig i spændingsfeltet mellem Claus Bergs altertavle, som repræsenterer den katolske kirkes ikonografiske tradition på det tidspunkt, hvor reformationen opstår, og den stabel af bøger, som udtrykker Tine Lindhardts lutheranske teologi. En polaritet mellem det verbale og det nonverbale. Jeg har forsøgt at forsvare det - for mig - bedste i begge de teologiske retninger, ” siger Lars Physant.

Skænket af de fynske menighedsråd

Maleriet er, som det er tradition, når en biskop fylder 60, skænket af menighedsrådene i Fyens Stift. Den første måned efter afsløringen kommer det til at hænge i Odense Domkirke, så alle får mulighed for at se det. Derefter skal billedet hænge i biskoppens hjem, indtil hun går på pension. Til den tid føjer maleriet sig til rækken af bispeportrætter i Odense Domkirke

Læs mere om Claus Bergs altertavle i Odense Domkirke her    

Læs mere om kunstneren Lars Physant her  

Læs også biskoppens tale ved nytårskuren

Læs kunstneren Lars Physants tale ved nytårskuren