Nyheder
Nyheder

Ny kirkegårdskonsulent elsker træer

Fyens Stifts nye kirkegårdskonsulent Fanny Møller vil gerne se et større formål med sit arbejde 

Fanny Møller, Kirkegårdskonsulent. Privatfoto

Når menighedsråd, provstiudvalg og stiftsøvrighed fremover har brug for rådgivning om kirkegårde, skal de kontakte Fanny Møller. Hun er Fyens Stifts nye kirkegårdskonsulent.

Fanny Møllers kontaktoplysninger

Telefon: 

26 70 10 05

Mail: fynskirkegaarde@gmail.com

 

Fanny Møller er klar til at rådgive, hvis et gammelt kirkegårdsdige skal genopbygges – eller der er brug for gode råd om fældning og plantning af træer på kirkegården – eller hvis et stykke af kirkegården skal bruges på en ny måde, fordi en del af gravstederne er blevet nedlagt. For blot at nævne en lille del af de opgaver, som kirkegårdskonsulenten kan komme ud for. Og Fanny Møller ser frem til at komme i gang.       

 

"Jeg motiveres, når jeg kan se et større formål med mit arbejde og samtidig ser konkrete resultater af min indsats, og det er der i høj grad mulighed for, når man arbejder som kirkegårdskonsulent," siger hun.  

Vil lære Fyn at kende

Fanny Møller flyttede til Midtfyn for halvandet år siden, hvor hun driver en mindre økologisk gård. Desuden er hun landskabsarkitekt, projektudvikler og skribent om jagt og landbrug. Og pr. 1. april 2019 har hun altså også et bi-job som kirkegårdskonsulent.

  

"Jeg søgte blandt andet jobbet, fordi jeg gerne vil lære min nye ø bedre at kende, så jeg ser frem til at komme rundt på de fynske kirkegårde," siger hun og fortsætter: 

 

"Kirkegårdskulturen siger så meget om landsdelen og landet, hvordan vi ærer de døde til evigt minde for de levende. Den viser historien, krigene, flytning af grænser og klasseskel, den vidner om familier med dybe rødder og tidligere tiders børnedødelighed. Enhver kirkegård er en historie for sig." 

Forelsket i træer

Den nye kirkegårdskonsulent erkender blankt, at hun er forelsket i træer. Hendes viden om træer, deres rødder og deres måder at gro på gør, at hun kan rådgive om hvilke sorter, der egner sig på en given kirkegård. Og hvis det stod til hende, blev der plantet flere egetræer i Danmark.

 

"Jeg plejer at sige, at frugttræer planter man til sig selv, bøgetræer planter man til sine børn  – og egetræerne får børnebørn og oldebørn glæde af," siger hun. 

 

Fanny Møller kan godt lide at se det lange perspektiv, og gamle kirkegårde, der har bestået i hundredvis af år, fascinerer hende. 

 

"Tænk hvor meget de gamle træer på en kirkegård har oplevet og været med til," smiler hun. 

Fakta om kirkegårdskonsulentens arbejde

Kirkegårdskonsulenten er rådgiver for menighedsråd, provstier og stiftsøvrigheden. 

 

Kirkegårdskonsulenten rådgiver i sager vedrørende anlæg, udvidelse og indretning af folkekirkens kirkegårde. Desuden rådgiver hun om opførelse af bygninger på kirkegårde samt i sager om kirkegårdenes nære omgivelser.

 

Kirkegårdskonsulenten afgiver efter anmodning erklæring i sager, der vedrører hendes fagområde. 

 

Kirkegårdskonsulenten må ikke påtage sig projekteringsopgaver for menighedsråd i sit område, medmindre stiftsøvrigheden undtagelsesvis godkender det.