Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2017
Nyheder

Biskoppen navngiver ny rose på blomsterfestival

Biskop Tine Lindhardt navngiver en helt ny rose på Odense Blomsterfestival lørdag den 19. august

Reformationsrosen

Lørdag den 19. august kl. 11.00 navngiver biskop Tine Lindhardt "Reformationsrosen" på scenen foran Odense Rådhus. 

Det sker ved en begivenhed, hvor der også bliver musikalske indslag med lut-spilleren Helge Amossen, og hvor chefforædler Mogens Olesen fra firmaet Poulsen Roser fortæller, hvordan man udvikler en rose.

Smukke og hårdføre forældre

Mogens Olesen fortæller, at den nye roses aner kendes 100 år tilbage. Rosen har smukke og modstandsdygtige forældre og bedsteforældre, så man har store forventninger til den.

Hvert år får firmaet på baggrund af sine krydsninger i titusindevis af frø, som spirer til små unikke rosenplanter, som alle er genetisk forskellige. Efter flere års afprøvninger, som sker i forskellige klimazoner over hele verden, ender en lille brøkdel af dem på markedet.

Reformationsrosen var én af de roser, der slap gennem nåleøjet

Luthers Rose

Reformationsrosen navngives i år, fordi det er 500 år siden, Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg og dermed startede reformationen.

Martin Luther designede også sin helt egen rose – Lutherrosen. Rosen udgjorde det segl, som Luther brugte på sine breve og skrifter, som bevis på at de var ægte. 

Lutherrosen, som Martin Luther brugte første gang 1517 på et brev til sin ven, juristen Christoph von Scheurl

Lutherrosen er teologi i billedform.  Korset i hjertet symboliserer troen på Jesus Kristus. Det røde hjerte står for liv og kærlighed, og den hvide rose repræsenterer glæde og fred. Den blå farve reflekterer himmelens herlighed, og den gyldne ring henviser til evigheden, som er mere kostbar end alle andre glæder og goder

Køb rosen 

Efter navngivningen af den nye reformationsrose, kan rosen købes på en stand ved klosterhaven i Odense, hvor man også kan få en snak med biskoppen. 

Reformationsrosen er en blomsterrig rose med smukke mellemrøde og hvide striber. Farven bevares igennem hele blomstringsperioden. Den bliver mellem 60 og 100 cm. høj og er kompakt og busket. Den er særdeles hårdfør og resistent over for de mest almindelige sygdomme. Den har ikke brug for særlig meget plads og kan nemt plantes i både bede og potter.

Reformationsrosen er udviklet af Poulsen Roser A/S på opfordring fra Chris Kraft-Christensen.

Invitation til navngivningen