Nyheder
Nyheder

Tænd lys for Danmarks befrielse

Lyset er et tegn på frihed og håb. Sæt lys i vinduerne og på sociale medier den 4. maj for at markere 75-året for Danmarks befrielse

Tændte lys i et vindue

Biskop Tine Lindhardt opfordrer til, at vi tænder lys i vinduerne den 4. maj. Foto: Henrik Dons Christensen

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Sådan startede den historiske meddelelse i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik beskeden om, at Danmark var fri af den tyske besættelse. 

Vi kan i år fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det skulle have været markeret ved en lang række kirkelige begivenheder landet over, som desværre er blevet aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus.

I stedet opfordrer biskop Tine Lindhardt og landets øvrige biskopper til, at man fortsætter traditionen med at sætte levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj. 

” Vi tænder lysene for at mindes dem, der gav deres liv for frihed og fred under 2. verdenskrig og for at mindes de forfærdende mange, der døde og blev dræbt under krigen. For nogle er denne skik en helt fast del af deres 4. maj, for andre vil det måske være noget nyt. For mig helt personligt har de levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj været en tradition så langt tilbage jeg kan huske. I år, hvor alle arrangementerne i anledning af 75 året for befrielsen er aflyst, synes jeg, der er en særlig grund til at holde traditionen i live.  Så lad os tænde lys i vinduerne mandag aften. Hver for sig – og sammen,” siger biskop Tine Lindhardt.” 

Hejs flaget og ring med klokkerne

Samme aften – altså den 4. maj – er der mulighed for at markere 75-året for befrielsen ved at ringe med kirkeklokkerne mellem klokken 20.30 og 20.45, altså i det tidsrum, hvor frihedsbudskabet lød, ligesom man mange steder vil udvide morgen- og aftenringningen den 5. maj med et kvarter ved og flage ved kirken.

Tine Lindhardt opfordrer til, at man også i Fyens Stift på den måde markerer befrielsen, hvis det er praktisk muligt. 

#tændlys

Vær med til at markere befrielsesdagen den 4. maj ved at sætte levende lys i vinduet. 

Du kan også sætte fokus på mærkedagen ved at dele billeder og videoer af tændte lys i vinduet på sociale medier. Brug da hashtagget #tændlys.

Læs også om lystæning på folkekirken.dk

https://www.folkekirken.dk/aktuelt/nyheder/opfordring-til-at-taende-lys-4-maj

Her siger biskopperne:  

”Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden, som et håb om frihed og fred i fremtiden.”