Nyheder
Nyheder

Til bords med Luther

En anmeldelse af reformations-middagene i i Oluf Bagers Gaard bragt i martsnummeret af Stiftavisen
Tilmeld dig en middag her

"Jeg kan på det varmeste anbefale en aften med Martin Luther i Oluf Bagers Gård"

Af Mikkel Holmegaard Larsen, Sognepræst ved Ansgars Kirke i Odense

I anledning af reformationsjubilæet har Reformationsudvalget i Fyens Stift, i samarbejde med Restaurant Oluf Bagers Gård i Odense, iscenesat en begivenhed, der kan opleves én gang om måneden i hele jubilæumsåret.

Den sidste tirsdag i hver måned er der mulighed for at deltage i et måltid, som det foregik i Augustinerklosteret i Wittenberg hos Luther og hans kone. StiftAVISENS madanmelder var med på premiereaftenen.

Ved ankomsten blev vi hilst hertzlich wilkommen af Käte, der sødt smilende viste os ind i spisesalen, hvor der var dækket festligt op ved langborde uden faste pladser. Inde i salen var stemningen intens og Luther selv spillede dæmpet musik på Lut. Vi blev godt bænket blandt venner og bekendte fra det fynske kirkeliv. Øllet var allerede stillet frem, og der blev skålet og hilst.

Forretten kom hurtigt. En cremet hønsekødsuppe serveret på fintsnittede purløg og forårsløg sammen med små pottebagte hirsebrød i to farver. Hver anden fik henholdsvis lyst og mørkt brød. Måske en påmindelse om hovedpersonens vanskelige sind midt i al hyggen. Suppen smagte herligt, og kontrasten mellem den kraftige cremede smag og de grønne friske løg var udsøgt.

Hønen, hvorpå suppen var skabt, blev serveret som hovedret. Det møre og velsmagende hønsekød gik fint i spænd med den ledsagende frikassé af porre, svampe og løg, der var elegant tilsmagt med safran og ingefær. Som tilbehør til retten fik vi friskbagt brød på surdej, der fint komplementerede den søde smag af svampe og hønsekød.

Som afslutning på menuen fik vi serveret fyldte pandekager, stegt sprøde i hed olie. Fyldet var komponeret med æbler og nødder, nænsomt og eksotisk krydret på en måde der fremkaldte forestillinger om en svunden tid.

Mellem retterne blev vi underholdt med Luthmusik, bordtale og fællessang. Lutmusik ”akapella” er nok mest for feinschmeckere og salmer sunget som på Luthers tid nok mest for særligt interesserede, men sjovt var det alligevel, om ikke andet fordi vi alle snublende måtte erkende at vi skulle have øvet os på historisk sang hjemmefra. Bordtalen ved Torkil Jensen (StiftAVISENS tid. redaktør) om bl.a Käte og Martins samliv  var både oplysende og begavet, samtidig med, at den også var både morsom og veloplagt.

Menuen var velsmagende og velkomponeret. Køkkenet havde dygtigt genfortolket de gamle opskrifter og formået at iklæde maden moderne toner uden tab af autencitet, sådan som også vi i vores daglige arbejde må tilstræbe at gøre med de tanker og idéer der blev sået dengang for 500 år siden.

Jeg kan på det varmeste anbefale en aften i OLUF BAGERS GÅRD i selskab med Käte og Martin Luther. Lad børnene og teenagerne blive hjemme – det er ikke noget for dem. Et glimrende arrangement her i jubilæumsåret, som man kun kan tro må blive en stor succes. VEL MØDT!!!

Bestil plads til en af luthermiddagene her

Prisen er 300 kr. for tre serveringer inkl. en øl

Underholdningen vil blive en bordtale, fælles Luthersalmesang og luthspil.