Fortsæt til hovedindholdet
To fynske provstier slås sammen til ét
Indstilling til kirkeministeriet vedrørende Kerteminde Provsti og Nyborg Provsti 2021
Odense den 14. april 2021

Til Kirkeministeriet

Indstilling om nedlæggelse af Kerteminde provsti og Nyborg provsti samt etablering af et nyt 
Kerteminde - Nyborg provsti

Som biskop over Fyens stift indstiller jeg hermed, at Kerteminde provsti og Nyborg provsti nedlægges, og at der efter kgl. resolution etableres et nyt Kerteminde – Nyborg provsti.

Baggrund

Tilbage i 2007, hvor provstiopdelingen i hele landet blev gentænkt i forbindelse med kommunalreformen blev det besluttet indtil 2013 at fastholde de eksisterende provstigrænser for Kerteminde og Nyborg provstier, uagtet at de ikke fulgte de nye kommunegrænser.

I 2011 blev disse provstigrænser stadfæstet på af Kirkeministeriet efter indstilling fra daværende biskop Kresten Drejergaard.

I efteråret 2019 bevilliges provst i Nyborg provsti Hans B. Simonsen afsked efter ansøgning og provst Lone Wellner Jensen pålægges at betjene provstestillingen i Nyborg via konstitution.

I december 2019 beslutter jeg efter et længere forudgående strukturforløb, at der som forudsætning for at opretholde 2 selvstændige provstier, henholdsvis Kerteminde og Nyborg Provsti, skulle etableres et formelt samarbejde mellem Nyborg provsti og Kerteminde provsti. Status quo med 2 uafhængige og selvstændige provstier var i min optik ikke en bæredygtig mulighed, da der er tale om to små provstier. Jeg besluttede endvidere, at de første stier i det formelle samarbejde skulle være trådt forinden den vakante provstestilling i Nyborg provsti kunne opslås. Afgørelsen trådte i kraft 1. januar 2020.

Hensigten med etablering af det formelle provstisamarbejde var at bevare nærhed og lokalkendskab samtidigt med, at man via en større organisatorisk ramme sikrede mere fagligt fællesskab, bedre gavn og udnyttelse af synergieffekter samt mindre sårbarhed i såvel den administrative som den præstelige betjening og organisering.

I januar 2021 må jeg sammen med den konstituerede provst erkende, at beslutningen om at etablere et formelt samarbejde mellem Nyborg provsti og Kerteminde provsti ikke har levet op til målsætningerne, og at der ikke er basis for at tro, at det vil ændre sig over tid, da jeg vurderer, at årsagen er strukturel.

Da det fortsat er min opfattelse, at tilbagevenden til status quo (to selvstændige provstier) ikke er et bæredygtigt alternativ, har jeg dels drøftet det, dels foretaget en høring af provstiudvalgene over min indstilling om at nedlægge Kerteminde provsti og Nyborg provsti og etablere et nyt Kerteminde-Nyborg provsti.

Der er modtaget høringssvar fra begge provstiudvalg, som er vedlagt nærværende skrivelse. Begge provstiudvalg tager min sindede beslutning om at nedlægge Kerteminde provsti og Nyborg provsti for at etablere et nyt provsti til efterretning.  Nyborg provstiudvalg anfører endvidere i deres høringssvar, at navnet på det nye provsti bør være ”Østfyns provsti” svarende til Østfyns museer, Østfyns Erhvervsråd m.v.

Det er dog fortsat mit synspunkt, at navnet skal være ”Kerteminde-Nyborg provsti”, som det var angivet i sindetskrivelsen. Det navn følger den hidtidige praksis for navngivning af landprovstier på Fyn.

Jeg har drøftet provstestillingens mulige placering på stiftsrådets møde den 24. februar 2021. Stiftsrådet havde ingen bemærkninger hertil.

Indstilling

På den baggrund indstiller jeg som nævnt indledningsvist, at Kerteminde provsti og Nyborg provsti nedlægges, og at der efter kgl. resolution etableres et nyt Kerteminde – Nyborg provsti. Det ny provsti vil bestå af 31 sogne, 20 menighedsråd og 22 præster.

Jeg indstiller endvidere, dels at provstestillingen for det nye provsti vil blive knyttet til Kerteminde-Drigstrup pastorat og at provst Lone Wellner Jensen vil blive overflyttet til stillingen som provst i det ny provsti, dels at provstestillingen for det nye provsti klassificeres i LR 37 svarende til størrelsesmæssigt sammenlignelige provstier. 

Henset til det forestående valg til provstiudvalg i efteråret 2021 anmoder jeg om, at sagen fremmes således at frister relateret hertil kan overholdes.

Det vil være min indstilling, at de nuværende provstiudvalg fortsætter indtil valgperiodens udløb 31. oktober 2021. For så vidt angår det forestående valg til provstiudvalg indstiller jeg, at de nuværende provstiudvalg udpeger en fælles valgbestyrelse bestående af 1 repræsentant fra hvert af de nuværende provstiudvalg samt provsten, i alt 3 personer.

Jeg imødeser ministeriets afgørelse i sagen.

Med venlig hilsen

Biskop Tine Lindhardt

 

 

Bilag:

Sindetskrivelse til provstiudvalgene fra 2021

Indkomne høringssvar fra Nyborg provstiudvalg og Kerteminde provsti udvalg

Kopi stiftsrådsprotokol fra den 24. februar 2021 – se punkt 8

Villighedserklæring fra provst Lone Wellner Jensen

Sindetskrivelse og afgørelse fra 2019 om etablering af formelt provstisamarbejde