Nyheder
Nyheder

Vi skal turde tale om døden med vores børn

Forældre og børn skal turde at tale om svære livstemaer som død, sorg og mobning. Fem kirkelige organisationer står bag nyt materiale, der skal styrke fortroligheden og nærværet i familien.

Pressemeddelelse fra Bibellæser-Ringen, Indre Missions 
Familiearbejde, Evangelisk Luthersk Missions familiearbejde, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og Luthersk Missions Børn og Unge:

Hver dag mister fem danske børn en forælder. 12.000 skolebørn lever med tabet af en mor eller far. Tusindvis af børn har oplevet at miste et familiemedlem pga. kræft eller anden sygdom. Det viser tal fra Det Nationale Sorgcenter. 

Børn og forældre har i den grad brug for hjælp til at få taget hul på snakken om livets store temaer. Det mener fem kirkelige organisationer, der er gået sammen om at udgive aktivitetsmaterialet ”Hæng ud med Gud”, der med direkte afsæt i Bibelen skal hjælpe familier med at få mere nærvær og fortrolighed ind i familielivet.

”Når vi mister én, vi har kær, hvad enten vi er børn eller voksne, så skal vi pludselig tackle både sorg og en række store eksistentielle spørgsmål. Det kan være svært, hvis man som forældre ikke har noget eller nogen at læne sig op ad. Og derfor kan Gud og troen for nogle mennesker være en kærkommen støtte i sorgprocessen. Det handler også om mod. Og for at turde tale om døden med vores børn, kan det være rart at have Biblen at støtte sig til”, siger Lasse Holmgaard Iversen, der er landsleder i Bibellæser-Ringen, én af initiativorganisationerne bag det nye materiale.

29-årige Pernille Dyrhave Drewa, der er mor til fire, er en af dem, der allerede bruger ”Hæng ud med Gud”. Materialet har i Pernille Dyrhave Drewas familie netop fungeret som en isbryder til at få talt om døden. ”Vores gode nabo døde sidste år, og det har fyldt meget: Hvad sker der, når man dør? Hvornår dør far og mor? Hvad skal jeg så gøre? Skal jeg miste mig selv og klare det alene? Vores søn havde virkelig mange store spørgsmål. Men nu har han fundet ro, fordi han gennem materialet og de snakke, vi tog, fandt ud af, at han ikke skal klare det alene. Vi har fået et fælles sprog for at tale om den svære død”.

Lektor i pædagogik og leder af Kristent Pædagogisk Institut Carsten Hjorth Pedersen kan kun nikke genkendende til Pernille Dyrhave Drewas oplevelse af at have manglet sprog. Det gør alt for mange, ifølge Hjort Pedersen.

”Når fx moster får kræft, så er det forældrene, der bedst kan gå ind og være sparringspartnere for børnene. Men det kan være en svær opgave, når man som forældre ikke har et sprog for, hvordan vi tackler og taler om sådan en sorg. Det nye materiale fra de kirkelige organisationer kan derfor være en vigtig hjælp til at få gang i den øvelse, det er at udvikle et fælles sprog for de store ting i livet”, siger han.

Det nye materiale ”Hæng ud med Gud” er målrettet familier med 8-13-årige børn og er udviklet og udgivet i samarbejde med Bibellæser-Ringen, Indre Missions Familiearbejde, Evangelisk Luthersk Missions familiearbejde, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og Luthersk Missions Børn og Unge

Sådan fungerer ”Hæng ud med Gud” 

• Med en kort bibeltekst og introduktion til at dykke ned i teksten, hjælper 
materialet med at få talt om emner som død, sorg, jalousi, verdens tilblivelse, 
næstekærlighed, Gud, Skaberværket og meget mere. 
• Byder på temasider om den kristne tro, livstemaer, overblik over Bibelens bøger, fakta- og viden. 
• Den primære målgruppe er familier med børn i alderen 8-13 år, men der er også spørgsmål til de mindre børn og refleksionsspørgsmål til de voksne. 
• Man vælger selv tempo og tidspunkt, så det passer ens familie. Samtidig giver materialet mulighed for kontinuitet, struktur og regelmæssighed. 
• Bevidst lægges der ikke op til en masse kreative aktiviteter, der også skal gøres, men fokus er på kort og konkret samvær og samtale i familien uden afbrydelser, afsluttet med bøn. 
 

Gå bare i gang! 
Biblen har sit helt eget univers, og ikke alle kender betydningen af alle ordene. Derfor følger der også forklaringer med, så materialet er let at gå til. 

”Hæng ud med Gud” er udviklet i samarbejde mellem Bibellæser-Ringen, Indre Missions Familiearbejde, Evangelisk Luthersk Missions familiearbejde, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og Luthersk Missions Børn og Unge. 


”Hæng ud med Gud” kan bestilles gratis her: https://hængudmedgud.dk