Biskoppens nyhedsbreve
Biskoppens hilsen august 2021

Hurra – endelig plads til alle i kirken igen! 

Biskoppens hilsen august 2021

Hvor er det dejligt, at corona epidemien nu skønnes så meget under kontrol, at restriktionerne i vidt omfang er ophævede. Nu kan vi igen synge igennem i kirkerne, og vi kan være mange, og vi behøver ikke længere at holde afstand til hinanden. Det har vi længtes efter.

Tillykke til os alle sammen – kirkegængere, frivillige, personale, menighedsråd, præster – ja os alle!

Det var rørende at høre konfirmander fortælle for åben mikrofon, hvordan de glædede sig over at kunne få lov til at synge til de kommende konfirmationer. Det betød noget for dem, for det at synge giver sammenhold og fællesskab. Ja man synger sig sammen, når man synger sammen. Det har vi savnet.

Længsel og savn. 

I dagens Danmark har vi vel næsten glemt, hvad det vil sige at savne basale livsnødvendigheder som mad og vand og tag over hovedet. Det vidste man kun alt for godt for et par generationer siden, ligesom mange mennesker i andre dele af verden kender til det. Men vi er så heldige, de fleste af os her i landet, at vi ikke mangler hverken mad, husly eller tøj at tage på kroppen. Det skal vi være glade for.

Heller ikke under corona epidemien savnede vi det basale for at overleve.

Derimod savnede vi nærhed. Samvær. Fællesskab. Andre mennesker. At kunne være sammen uden afstand og distance. Det var nødvendigt på grund af smittefaren. Men det var et savn.

Og dermed en understregning af hvor meget andre mennesker betyder for os og for, at vi har det godt og trives. Vi er afhængige af hinanden og af, at der er mennesker der vil os, - som vil være sammen med os og stå sammen med os. Både konkret og i mere overført forstand. Vi bliver os selv ved at være sammen med andre, sagt med et indirekte citat fra en konfirmand. - Vi er ikke så ene-stående, som vi måske tit tror, og hvis vi er det for længe ad gangen, risikerer vi at blive syge af det.

Så også i det lys - til lykke til os alle sammen, fordi vi nu kan stå sammen og ikke længere skal være på afstand af hinanden.

Restriktionerne har sat mange i tunge og svære dilemmaer, når man har skullet vælge mellem gæster og pårørende ved kirkelige handlinger. Det har virkeligt været vanskeligt; også for kirkens personale og andre, der skulle håndhæve restriktionerne og forklare dem.

Tak fordi I gjorde det og håndterede det på en god og ordentlig måde.

Selvfølgelig skal vi fortsat være opmærksomme på smittefaren, og de gode vaner med afspritning og udluftning og fornuftig afstand er der mange gode grunde til at fortsætte med. Men vi er på vej tilbage til en normal gænge, og det er godt.

Til det normale hører også stiftsdag og landemode d. 25. sept. Det bliver dejligt at kunne ses igen. Jeg glæder mig og håber at mange af Jer har mulighed for at deltage.

På gensyn og mange venlige hilsener

Tine Lindhardt