Biskoppens nyhedsbreve
Biskoppens hilsen pinse 2021
Biskop Tine Lindhardt

Vi trænger til ånd - livsånd

Biskop Tine Lindhardts hilsen maj 2021

Nu kom vor pinseliljetid, nu har vi sommer skær og blid … sådan er vi formentligt mange, der skal synge pinsesøndag, når vi synger Grundtvigs salme ’I al sin glans nu stråler solen’.

Det med sommeren skær og blid – det bliver måske ikke lige på søndag. Men pinse bliver det, og pinselilje-tid.

For mange danskere er pinse måske en lidt fjern og abstrakt ting. Jul og påske kan man nemmere forholde sig til. Men pinsen med Helligånden der blæses ind i disciplene? Ja ånd i det hele taget – det bliver nemt lidt luftigt.

Men i år synes jeg ikke, det er så svært. Jeg mener: Efter mere end et år med nedlukning, afstand, mundbind og tildækkede ansigter, afspritning og ingen fysisk kontakt mellem os – så trænger vi til ånd.

Til at få livs-ånd blæst ind i krop og sind. 

Vi trænger til at blive bevæget og sat i bevægelse. Til at blive blæst igennem.

Vi trænger til at tale sammen, være sammen, høre sammen, – og til at give videre af det, vi selv har fået og lever af og på. Kærlighed, tilgivelse, tro og håb.

Sagt måske lidt mere jordnært, så har meget ligget i dvale i det sidste års tid, også kirkeligt.

Det skal vi nu være med til at give luft under vingerne. Alt det vi kalder det kirkelige og folkelige liv, som betyder meget, fordi det er mødesteder, og fordi det er godt at være sammen med hinanden om noget væsentligt.

Vi skal ikke gøre det hele på én gang, selvfølgeligt. Vi skal måske også benytte anledningen til at overveje, om noget skal blive liggende i dvale, fordi der skal være rum for noget andet. Men vi står i starthullerne og tripper for at komme i gang.

Kan man miste pusten? Ja, formentligt. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden – som vi jo plejer – og billedligt talt puster kræfter og mod ind i hinanden, – ja ånd. For det er dejligt og en glæde, at vi nu igen kan åbne og invitere ind og gå ud; langsomt og i takt med at sundhedsmyndighederne finder det forsvarligt. Det er godt, for mennesket er ikke skabt til at være ene. Vi er skabt til at være sammen med andre. Ensomhed og afstand gør ikke noget godt for de fleste af os. Vi lever og liver op i mødet med hinanden. Det er livgivende at blive rørt og bevæget af ord man hører, noget man ser, mennesker der kommer én i møde.

Det er pinsens under. At Helligånden, Guds ånd, kommer og bliver den ånd, vi kan leve i og af. Kærligheds og sandheds ånd.

Rigtig glædelig pinse.

Mange hilsener 
Tine Lindhardt