Prædikener
Folketingets åbningsgudstjeneste
Billede af alter

Folketingets åbningsgudstjeneste

Fyns Biskop holder åbningsgudstjeneste
Folketingspolitikerne skal høre fortællingen om verdenshistoriens første mord


Folketingets medlemmer får en god fortælling fra det gamle testamente tirsdag den 7. oktober lige før folketingets åbning.

Fyns biskop Tine Lindhardt holder åbningsgudstjenesten i Christiansborg Slotskirke, og hun vil fortælle historien om Kain og Abel. En fortælling om jalousi, vrede og mord – men også om tilgivelse. 

Bonden Kain og fårehyrden Abel er brødre, og de er Adam og Evas børn. En dag ofrer de begge to til Gud, men Gud tager kun imod Abels offer, og Kain bliver rasende. Gud prøver at tale med ham og siger, at han skal forsøge at herske over synden, som prøver at få tag i ham. Men Kain hører ikke efter, og en dag overfalder og dræber Kain sin bror Abel. 

Gud gør Kain til en fredløs flygtning, men da Kain siger, at den straf kan han ikke bære – både at blive fremmed for Gud og for mennesker, sætter Gud et mærke på Kain. Det indebærer, at hvis man slår Kain ihjel, vil Gud hævne drabet syv gange. Gud står med andre ord inde for Kain. 

Det er derfra ordet ’et kainsmærke’ stammer; det er et mærke som på én og samme tid ’mærker’ én som brodermorder og som et menneske, der har Guds særlige beskyttelse.

Prædiken og salmer

Biskoppens prædiken bliver over Påskeevangeliet (Markusevangeliet kap. 16), der beretter, hvordan tre af de kvinder, der fulgte Jesus, kom ud til graven tidligt om morgenen, men fandt den tom. En engel fortalte, at Jesus var opstået fra de døde, og var gået i forvejen for kvinderne tilbage til byen, hvor de ville se ham igen.

Der synges følgende salmer: I østen stiger solen op, Du gav mig, o Herre, en lod af din jord, Hil dig, frelser og forsoner samt Vi pløjed og vi så'de.

Gudstjenesten transmitteres på DR P1 tirsdag den 7. oktober fra kl. 9.55


Pressemeddelelse - klik her
Hør gudstjenesten - klik her