Udtalelser, artikler og debat
Demokrati er ingen selvfølge

Demokrati er ingen selvfølge

Klumme i Fyens Stiftstidende juni 2017

Af: Biskop Tine Lindhardt

Det har lige været grundlovsdag.  Det er også kun en uge siden, at endnu et forfærdende terrorangreb fandt sted i London. Terrorangreb kalder på dyb medfølelse med ofrene og de pårørende, og på vrede og indignation over den foragt for menneskeliv, som terrorister og fanatikere udviser.

Politi og myndigheder må gøre alt, hvad de kan, for at trævle terrornetværk op og hindre angreb. Vi andre – ja, vi må tage alvorligt, at der er nogen, der forsøger skabe frygt og rædsel, måske for på den måde med vold og magt at undergrave og få os til at opgive det frie åbne samfund vi har. Den sejr skal vi ikke give dem.

Derfor er dagens klumme en hyldest til grundloven, – og en opfordring til ikke at tage demokrati og frihed som en selvfølge. At tage noget (eller nogen) som en selvfølge bliver nemlig hurtigt det samme som ligegyldighed. Man glemmer at skønne på det man har, og så er der stor risiko for at miste det. Det vil være synd.

Demokrati. Ligestilling mellem kønnene. At kunne tænke, tro, tale frit. – Dyrke den religion vi vil og tro på Gud eller lade være. Gå med kalot, kors, tørklæde eller lade være. Spise leverpostej eller lammekød, flæskesteg eller fisk eller måske faste. Melde sig ind i et politisk parti. Stemme på dem man vil. Være uenig med statsministeren og skrive det i avisen (på en ordentlig måde forstås) uden at blive sat i fængsel. Uvildige domstole, en fri presse – alt det og mere til er for de fleste af os vigtige og umistelige værdier. Det er grundlag og grundlov for vores samfund.

Men selv en grundlov kan ændres, og værdier lever kun så længe, som nogen synes, de er vigtige, og derfor aktivt går ind for dem og giver dem videre.

I virkeligheden er demokratiet sårbart, for når man har demokrati og frihed til at tænke, tro og tale – så har man også frihed til at mene, at demokrati er noget skidt. Demokrati og frihedsrettigheder kan med andre ord stemmes ned. Man kan heller ikke sikre demokrati og frihedsrettigheder ved at indskrænke friheden og lave forbud. Selvfølgeligt skal der være forbud mod vold og magtmisbrug, men demokrati lever af en grundlæggende frihed – og af tiltro til, at vi skønner på det og tager ansvar for det, – vi der er heldige at bo i et demokratisk samfund med så mange frihedsrettigheder.

Demokrati, ligestilling, frihed kræver et aktivt og bevidst valg, og at vi vil det. Og det kræver ikke mindst, at vi hver især og sammen er parate til at stå op for det og stå på mål for det, leve det, gøre det og tale dets sag.

Det synes jeg vi skal.