Udtalelser, artikler og debat
Nytårsforsætter

Nytårsforsætter

Klumme i Fyens Stiftstidende 31. december 2017

Af: Biskop Tine Lindhardt

Om lidt er det nytår.

Som et snehvidt landskab, helt uberørt, rent og nystrøget ligger det nye år og venter på, at vi træder ud i det for at sætte spor. Helt nye spor. Det er bevidst eller ubevidst den drøm, mange af os har. At vi her ved årsskiftet kan ryste støvet af fødderne, lægge det gamle år bag os og springe ud i det nye, hvor alle døre er åbne, og alt er muligt. Derfor finder vi også nytårsforsætterne frem; de skal være de første spor, vi sætter i det nye år.

Men drømmen er en illusion. Vi kan ikke løbe fra vores fortid. Den løber med, og tit foran os. Vi er billedligt talt allerede godt trampet til af alle de spor, andre har sat på os, ligesom vi selv gennem årene har sat spor på andre og på livet.

I virkeligheden ville det vel være et mareridt, hvis det ikke var sådan. For hvad var vi uden de andre? Nok får man stor frihed, hvis man lever som Palle alene i verden. Men friheden kan hurtigt blive til ensomhed. Det andet menneske er min chance og mulighed, fordi den anden trækker os ud af os selv, ud i verden, ind i livet. Måske fordi den anden har brug for mig eller omvendt. Men det er i mødet med de andre, vi møder det væsentlige som nærvær, venlig overbærenhed, glæde. På den måde at få lov til at være en del af andre menneskers liv, deres fortid, nutid og fremtid – det er en tillidserklæring og en gave af de store.   

Så selv om man indimellem kan blive mærket af de spor, de andre sætter på én, er det godt at man ikke går ind i det nye år som et ubeskrevet blad. Godt at der allerede er mange, der har sat deres spor på én, og godt at man selv har sat spor på andre. For helt grundlæggende lever vi af, at der er mennesker, som vil os, ikke kun til den 31. dec. 2017, men forhåbentligt mange år frem. 

Men skal vi så bare glemme alt om nytårsforsætter?

Nej selvfølgelig ikke.

Et nytårsforsæt kunne, set herfra, være at vi møder det nye år med åbenhed. Lader os møde af det, og selv møder de mennesker, som 2018 bringer os i forbindelse med, med nysgerrighed og interesse, - ud fra den sikre forvisning, at vi kan give hinanden noget godt og vigtigt.

Og at vi bevidst sætter os selv i nye sammenhænge. Opsøger mennesker vi ikke på forhånd kender. Hilser på fremmede. Bevæger os ud af vores egen komfortzone. Lader os møde af det ikke allerede kendte. For det er i mødet med andre, vi selv bevæges.

Derfor tror jeg mit nytårsforsæt skal være, mindst fire gange i løbet af 2018 at gå ind ad en ny dør, både billedligt og helt konkret.

Hvad er dit?

Godt nytår.