Udtalelser, artikler og debat
Ondskab tager kun 5 sekunder

Ondskab tager
kun 5 sekunder

"Indspark" i Berlingske den 19. januar 2018

Af: Biskop Tine Lindhardt

’Det varer måske fem sekunder, men det er resten af en andens liv, man ødelægger’.

Sådan siger en ung kvinde i Berlingske tirsdag som reaktion på, at mere end 1000 unge er blevet sigtet for at have delt børneporno på nettet. Til en fest blev en 15 årig pige filmet mens hun havde samleje med en dreng, og siden blev optagelserne delt på facebook. Det skal mere end 1000 unge nu stå til ansvar for.

Sagt for en god ordens skyld er der ikke faldet dom i sagen, og derfor ved man ikke, om de sigtede også bliver dømt.

Men tilbage til den unge kvindes ord. Et enkelt klik på telefonen – det varer måske fem sekunder. Så er man selv videre, men det er måske resten af en andens liv, man ødelægger.

Ondskab behøver ikke tage lang tid. Det tager også kun fem sekunder at sige en sårende bemærkning, eller at vende ryggen til en anden, eller at gøre sig selv stor ved at gøre en anden lille. Ydmygelse, mobning, hån. Fem sekunder er rigeligt. Det er forfærdende nemt at ødelægge et andet menneskes liv.

Det er også nemt – måske for nemt - for os andre nu at falde over de godt tusind unge og skamme dem ud i forargelse over den ulidelige lethed, hvormed de øjensynligt omgås livet og andre menneskers liv.

Misforstå mig ikke. Jeg synes, det er absolut på sin plads, at de bliver stillet til ansvar for det, de har gjort.

Men vi, andre, slipper for nemt, hvis vi nu bare vasker vores hænder i hellig forargelse.

For det er jo os voksne, der har haft ansvaret for at opdrage de unge og for at give dem nogle grundlæggende fortællinger med om tilværelsen, og om etik og moral og ordentlig opførsel og ansvar. – Og det har vi måske forsømt.

Den virkelige forsømmelse er, at vi ikke har fortalt dem om Kain og Abel, om misundelse og hævn, tankeløshed og hensynsløshed – ja om ondskab og alle dens former.

Man skal vide, at ondskab altid ligger lige om hjørnet som en fristelse for os alle, og man skal vide, at den ikke kun springer på en Hitler og en Stalin og alverdens diktatorer, men sådan set også på mig – og på dig.

For at holde den fra døren er vi nødt til at have et stærkt bolværk i form af ordentlighed, god opførsel og forståelse for, at vi har et ansvar for hinanden, og at vi derfor skal tænke os om og tænke på, at der i den anden ende af det, jeg gør og siger, er et menneske, som skal leve med konsekvensen deraf. 

’Er jeg min brors vogter?’ som Kain siger, da Gud spørger ham, hvor hans bror Abel er. Skal jeg passe på min bror? Han må da passe på sig selv. Kan det være mit bord?

Det er vores bord! Vi behøver ikke tage ansvar for hele verden – vi kan såmænd bare begynde med dem, vi omgås i det daglige.

Sagen her bør få os alle sammen til at stoppe op og tænke os om.

I dag er det 1000 unge, næste gang er det måske mig, der løber med, i dumhed, tankeløshed eller reel hensynsløshed, eller måske fordi jeg er for fej til at sige fra.

Ondskab er aldrig længere væk end fem sekunder.