Udtalelser, artikler og debat
Så vælg da livet!

Så vælg da livet!

Prædiken i Fyens Stiftstidende den 3.maj 2020

Undertiden kan det koste at vælge livet. Det kan koste afsavn, og at man sætter sig selv til side. Men det er godt, at der er mange, der gør det!

Undertiden kan det også koste liv og førlighed. Det gjorde det helt konkret for mange modstandsfolk under 2. verdenskrig. I morgen og på tirsdag mindes vi dem og de uhyggeligt mange andre, der også døde under krigen. Det skylder vi dem. Vi sætter levende lys i vinduerne, for lyset skinner i mørket. Altid.

Det er vores tro og vores håb.

Så vælg da livet.

Ordene er et citat fra Bibelen. De dukkede op hos mig netop i forbindelse med markeringen af 4. maj. Det er stærke ord. Livet er fyldt med muligheder og frihed, og det er ikke ligegyldigt, hvor vi lægger vores kræfter, og hvad vi vælger at kæmpe for. Der er forskel på ondt og godt, løgn og sandhed, tilgivelse og hævn, og jeg kan ikke bare læne mig tilbage og sige, at det ikke er min skyld, at det og det skete. Jeg kunne jo ikke gøre noget. Jo, vi kan altid gøre noget. Og det skal vi. Vi har et ansvar og en forpligtelse til at vælge det, der fremmer livet, for andre – ja, for os alle.

Så vælg da livet.

Måske tænker man: Der er intet jeg hellere vil, men livet vælger bare ikke mig. Og da slet ikke dette forår, hvor vi må isolere os og holde os på afstand af hinanden på grund af corona epidemien. Alt det samvær og nærvær med hinanden, som vi lever af, og som vi nu går glip af. Og hvad med ens arbejde og økonomi?

Men også uden en epidemi kan man få en følelse af, at livet går i en stor bue uden om én, og at andre har truffet nogle valg, som sætter snævre grænser for de valg, man selv kan tage. Man kan blive fyret, fra jobbet eller af kæresten. Man kan blive syg. Et menneske, man holdt af, kan dø eller noget andet kan ske, så man står tilbage som efterladt og blot kan se til, mens livet passerer forbi.

Selv da lyder det ’så vælg da livet’. Provokerende? Ja. Men det holder os fast på, at livet, det levende, kærligheden, håbet – det er der, midt i og på trods af alt. Det opstår, selv hvor det synes helt umuligt. Kærlighed og håb slår hul i mørket og i det, der vil livet til livs.

Så vælg da livet.

Det lyder så enkelt, men det kan være svært, også fordi vores liv er fyldt med dilemmaer. Det er nemt at vælge, når valget står klokkeklart mellem godt og ondt. Men tit er det sådan, at uanset hvad man vælger at gøre, vil man komme til at gøre et andet menneske ondt. Men ikke at vælge, – ikke at gøre noget, er også et valg. Derfor skal vi vælge, træffe et valg og leve med konsekvenserne. Vi må takke for, at vi har fået lov til at håbe og tro, at vi har en nådig Gud, og at livet og kærligheden og glæden kan opstå for én, selv når man ikke gør sig fortjent til det.

Med det i ryggen kan vi tage ansvaret på os for at vælge livet og det, der fremmer livet. Så godt vi nu kan. For vi har et ansvar. Vi har fået meget givet, som andre har kæmpet for, og som vi nu nyder godt af, - sprog, kultur, tro, frihed, demokrati og velfærd. Men det giver ikke sig selv. Vi skal ville det, vælge det og stå op for det og inde for det, og give det videre. Velvidende at vi aldrig bliver perfekte, og at der er risiko for, at vi vælger forkert. Men ansvaret har vi.

Når det bliver tungt at bære, så husk det afgørende: Livet og kærligheden, som vi har fået af vores forældre, ja af Gud, og dagligt får af hinanden. Der er nogen, som viser os tillid og overbærenhed, og som siger til og fra, fordi vi er ikke ligegyldige for dem.

Dét kan bære og bære over og bære igennem, og give håb.

Så vælg da livet!