Udtalelser, artikler og debat
Spring højt og tro stort

Spring højt og tro stort

Spring højt og tro stort

Det er forår og alting springer ud – også konfirmander.
I den anledning skal I unge mennesker have et par ord med på vejen!
Det første ord er tak. Tak for jeres liv og overskud. Tak fordi I binder jeres liv i enden af vores, de modnes, ældres og gamles liv. På den måde løfter I det.
Når man er 50 +, har man erfaringen med sig. Man ved nogenlunde hvordan verden ser ud og har prøvet lidt af hvert. Det giver tyngde og vægt og ro.
Men erfaringens tyngde kan hurtigt forvandles og blive en dødvægt, der låser fast i vaner og rutiner.
Derfor - hurra for jeres drømme og højtflyvende planer. ”Kom ned på jorden,” siger nogen måske til jer. Men herned kan man meget hurtigt komme. Det er let nok. At løftes og at drømme og at se verden på nye måder – det er det svære.
Så tak for jeres højdespring og livsmod. Og tak fordi I låner ud af det.
Det andet ord, I skal have med, er trøst. I har ikke længere brug for, at man puster på knæet, når I falder, men måske for at høre at jeres liv ikke står og falder med hvor mange ”likes” I får, hvordan I tager jer ud, hvor meget I vejer, om jeres tøj er sidste mode, og om jeres fest og gaver er ligesom jeres venners. I stiller store krav til jer selv og hinanden. Det er godt. Men ingen kan præstere sig til et lykkeligt liv. Et godt liv kommer af at vide, at man er holdt af, også når man ikke er til at holde ud. Det er I. Holdt af og holdt ud. I har venner, familie, lærere, der sikkert ikke altid taler jer efter munden, og giver jer ret, men måske endda taler jer imod, gider diskutere med jer og være uenige. Tænk hvis der ikke var nogen, der ville det? Det er kun godt at blive udfordret på sine meninger. Og det er især godt, når man kan være uenige og vende tingene uden at blive vendt ryggen.
Det tredje ord er tro. Ikke på jer selv – jo, det skal I, - men tro også ud over jer selv. Tro på Gud. Hav tillid til andre. Verden er større end Jer selv. Det er ikke altid nemt med tillid og tro, for man kan blive skuffet, men en verden hvor mistillid, mistanke og mistro var det bærende, ville være frygtelig. Tillid er afgørende for at vi kan leve og leve sammen som mennesker, og det gælder også den åbenhed over for hinanden, som er tillidens følgesvend. Så tro, og ikke mindst - tro stort, om livet og om hinanden. Tro ud over fordomme og rygtesmede. Ja, tro med håb og tro med kærlighed.
Så kan det ikke gå helt galt.
Til lykke!