Udtalelser, artikler og debat
Vi er nødt til at reagere

Vi er nødt til at reagere

Biskop Tine Lindhardt | november 2015


Terrorangrebet for en uge siden i Paris var et fejt og modbydeligt angreb, som kostede mere end 129 mennesker livet og sårede endnu flere.

Vi græder over de døde og sårede - og med dem der har mistet, og hvis liv aldrig bliver det samme.

Angrebet var også et angreb på os og vores samfund med frihed, lighed og tillid.

Det er vi nødt til at reagere på. Det vil være naivt blot at lukke øjnene for, at nogen med vold ønsker at angribe vores samfund og levevis. Så terroristerne må findes, fanges, bekæmpes. Det gør politi og forsvar.

Men vi har også hver især et ansvar. Hvis vi mener noget med ordene ”DEMOKRATI, YTRINGSFRIHED, LIGESTILLING MELLEM MAND OG KVINDE, RELIGIONSFRIHED, så skal vi sige det højt, stå på mål for det, gå ind i en samtale om det. Vi må blande os, debattere og gøre vores holdninger gældende; - på arbejdspladsen, i familien, i vennekredsen, i skolen. Jøder, kristne, muslimer, buddhister, ateister, os alle. Vi må med ord imødegå angrebet på vores værdier og ikke stikke hovedet i busken.

Og så må vi gøre én ting til – holde fast i tilliden til hinanden, og i vores måde at leve på. Vores frie, åbne samfund. For lader vi frygten og mistroen styre, så vinder terroristerne.

Vi må blive ved med at gå til koncert og til fodbold, drikke øl og vin og spise pizza, nyde livet og hinanden. Gå med bare ben, tørklæde, kors og kalot. Dyrke vores tro eller lade være. Sådan viser vi – i handling, at terroristerne ikke skal få lov at vinde.

Terroristerne skød jo øjensynligt - ganske som Breivik i sin tid – netop for at ramme den frie åbne tillidsfulde kultur, – mennesker der blot nød livet og hinanden.

Vi lever i et samfund hvor tillid er noget helt afgørende. Vi har en grundlæggende tro på, at andre mennesker vil os det godt. Vi går rolige gennem mørke gyder sene aftener, uden frygt, for ingen vil os jo noget ondt. Vi kan være uenige og skændes og debattere, smække med døre og blive vrede, men vi har tillid til, at vi netop kan debattere, skændes og stemme om tingene, og så er det det.

Denne grundlæggende tillid er en meget væsentlig årsag til, at vi har et åbent og frit samfund, hvor vi ikke behøver kontrollere hinanden eller leve i frygt.

Den tillid blev angrebet for en uge siden.

Lad os tage til genmæle. Med ord og i handling - lige her midt i vores hverdag.