Fortsæt til hovedindholdet
Bøger
Syng med konfirmander

Syng med konfirmander

"Efter at have testet materialet på en uforvarende flok konfirmander, er det lidt som en åbenbaring for mig; responsen fra de unge var ret så overvældende – positiv! – og jeg selv (om end udfordret) havde en følelse af, at det for en gangs skyld lykkedes at gøre salmesang til noget både sjovt og blivende hos konfirmanderne."

Bogens forside


Titel: Syng med konfirmander

Forfattere: Christine Toft Kristensen og Mads Djernes

Forlag: Eksistensen 2021

Anmelder: Hanne Uhre Hansen

Jeg er formentlig ikke den eneste præst, der ind imellem har oplevet salmesang med konfirmander som lidt af en prøvelse. Jeg elsker salmerne og vil så gerne give dem videre - for konfirmanderne er både melodi og tekst ofte fremmed og svært at tilegne sig. For mig er salmerne en dyb kilde til inspiration og poetisk forkyndelse – fra konfirmanderne oplever jeg sjældent samme begejstring endsige forståelse, trods mine ihærdige forsøg på at gøre teksten levende for dem. Og efter at have læst nærværende bog og afprøvet metoderne i praksis, er det gået op for mig, hvor i hvert fald nogle af mine fejl/snublesten ligger!

Og det er en dejlig opdagelse! For den kommer ikke af pegefingre eller kritik, men af glæden ved at opdage hvordan det kan gøres, så det faktisk virker! Materialet giver let anvendelige anvisninger til en for mig helt ny og anderledes tilgang til salmer og salmesang med konfirmander – endda krydret med kloge og gode overvejelser om salmerne, som både præst og konfirmander vil have glæde af. Og efter at have testet materialet på en uforvarende flok konfirmander, er det lidt som en åbenbaring for mig; responsen fra de unge var ret så overvældende – positiv! – og jeg selv (om end udfordret) havde en følelse af, at det for en gangs skyld lykkedes at gøre salmesang til noget både sjovt og blivende hos konfirmanderne.

For mange af os består salmesang med konfirmander i, at vi beder dem slå op på nr. XX og synge med. Herefter synger vi for eller (i de velsignede tilfælde) får vi sangeren/organisten til at hjælpe til med at understøtte sangen. Dette materiale griber det helt anderledes an. For det første begynder man ikke bare at synge… Teksten undersøges i rim og ord, det første vers læses på forskellig vis igennem mange gange, indtil den (ret hurtigt, opdagede jeg) næsten kan siges udenad. Hertil er der mulighed for leg og opgaver i forbindelse med salmen, og rytmer i form af bodypercussion sættes på, så den kan siges i kor – alt sammen før man overhovedet er nået til at synge den. Det interessante er, at midt i alle opgaverne, fokus på tekst, ord og rytmer, glemmer konfirmanderne deres nervøsitet over at synge… noget andet træder frem, og de er med på en måde, som jeg sjældent ellers har oplevet (Og jeg skal lige tilføje, at det hold jeg testede det på, var et hold hvor jeg var vikar, så jeg havde ikke tidligere mødt dem). Min oplevelse er, at tilgangen gør dem nysgerrige, afslappede og opslugte af at være med, og fjernede fuldstændig fokus fra den blufærdighed, der ofte indtræder mellem dem, nemlig angsten for at naboen skal høre ens stemme.

Materialet rummer – ud over en super interessant indledning og introduktion til tilgangen, en konkret gennemgang af 15 kernesalmer med teologiske overvejelser, øvelser, lege, bodypercussion osv. For den alment krops- og rytmeudfordrede præst er der endda QR-koder med link til videoer, hvor man kan få hjælp til at øve bodypercussion sammen med en af bogens forfattere, så der er ingen undskyldning for at gå i gang… Og så skal man heller ikke undervurdere fryden blandt konfirmanderne, når man ind imellem kludrer i det.

Jeg kan varmt anbefale, at man prøver det af og kaster sig ud i det, og er ret sikker på, at det vil vække glæde - både hos konfirmander og præst!