Film
Noa

Helle Sihm | 10. april 2014

Brutal og aktuel film
Det gamle testamentes korte eventyr om Noah er udbygget til en gigantisk omgang undergangs-underholdning med holdning.

Udgangsbønnen er simpelthen den gammeltestamentlige kristendoms store ulogik: Skaberen forlanger, -her via Noah: "Gå ud i Verden, -befolk den, -mangfoldiggør Jer" men ...øøøh, med hvem? For tilbage er kun det gamle ægtepar Noah og de få, -omend her noget antalsudvidede,- familiemedlemmer, de har med i Arken; resten af menneskeheden er destrueret af Syndfloden! 

En ærgerlig, ældgammel absurditet, der forsvager det aktuelle, vedkommende budskab, som myten om Noahs Ark har til dagens dyreudryddende, oversvømmelseshærgede menneskehed. Det gamle testamente er propfyldt med pragtfulde eventyr, der egner sig glimrende til filmatisering: Tænk bare på !De 10 bud" med Charlton Heston som en magtfuld Moses, er skiller det Røde Havs vande eller vor egen Anders Thomas Jensens skævt-skønne, kulsorte komedie(!) "Adams æbler" over Jobs bog.

Nok huskes Cecil B. deMilles "10 bud" for de imponerende, "håndlavede" effekter, men filmeffekter er altså blevet både nemmere, ægtere og langt-langt flottere efter de computer-skabte kom til; og disse bruges i overvældende, øje- og øredøvende mængde her i "Noah"! Man må sige at Darren Aronofskys"Noah", -i en tid, hvor oversvømmelser truer og dyrearter hastigt udryddes, er rette katastrofefilm på rette tidspunkt. Klogt placeret i en diffus tid, hvor brodermorderen Kains slægt har fået overtaget på en udpint, ødelagt Jord og Skaberen derfor beordrer Noah at frelse dyrene og væksterne, mens Skaberen selv, med en Syndflod vil udrydde resterne af den onde, krigeriske, griske og hadske menneskehed. I et visuelt overdådigt og imponerende tidsophævet univers bygger Noa så sin Ark, der, -ved at følge de i Biblen nøjagtigt opgivne mål, nærmest bliver som Mærsks største containerskib men ... ønsker Skaberen at menneskeheden skal have en chance mere, -eller udryddes "for good"? 

Det er det interessante og væsentlige dilemma, denne tidløse Noa må kæmpe med sin egen overbevisning og med sine rædselsslagne medrejsende om. Den korte, men velkendte, symbol- og meningsladede historie fra 1. Mosebog er blevet yderligere dramatiseret, -tilføjet et bredere persongalleri end biblens otte stk. og et væld af handlingsuddybende og -befordrende detaljer og gjort til en både fortids- og fremtids- såvel som både en undergangs- og frelselsesfabel. Dramaturgisk dygtigt , -vildt og voldsomt underholdende. Som tidligere generationers Charlton Heston er også "Gladiator"en Russell Crowe perfekt til disse store, "antikke" roller: Oksestærk og energisk af krop, med enkel, klar udtryksfuldhed og talentfuld nok til at formidle de voldsomme følelser og konflikter, der raser i rollefiguren. Her suppleres Crowe stærkt og smukt af Jennifer Connelly som fru Noa, -loyal mod den elskede, martrede ægtemand, men også moderen, der kæmper desperat for sit afkom. Ikke nær så markant, -ja, faktisk ved at drukne(!) i det buldrende, bragende effekt-orgie står Douglas Booth, Logan Lerman og Leo Carroll som Noas sønner, Sem, Kam og Jafet, mens Harry Potter-ikonet Emma Watson klarer sig fint og rørende som Sems kæreste. Ray Winstone og Anthony Hopkins stråler i hver sin ende af sympatiskalaen med al deres overdådige, maskuline selvfølgelighed og store, trænede talent som hhv. den onde kong Kain og den gode farfar Metusalem.

Et action-og effektorgie af bibelske dimensioner, som Aronofsky styrer så sikkert og bevidst med fine, gribende detaljer brydende de sanselammende gigantiske action- og undergangsscener, at filmens hele 139 minutter lange spilletid virker ganske rimelig. Og smukt er det, da Skaberens regnbue krummer sig over familien Noah i dette dystre, aktuelle dommedags-dramas sidste, -og derved en anelse lyse og håbefulde,- sekunder.Helle Sihm
Cand.phil i filmvidenskab og filmredaktør ved Dagbladenes Bureau

Helle Sihm er medlem af Gabriel Komiteen, som hvert år uddeler Gabriel prisen til en film, der på et højt kunstnerisk niveau formår at gengive og skildre menneskelige vidnesbyrd, der er i samklang med evangeliet, og som giver tilskuerne en dybtgående oplevelse af åndelige, menneskelige eller sociale ideer og værdier.


Fakta om filmen

 • Titel:
  Noa (Originaltitel: Noah)
 • Instruktion og manus (efter 1. Mosebog):
  Darren Aronofsky (Black Swan, The Wrestler, The Fountain)
 • I rollerne:
  Russell Crowe (Noa)
  Jennifer Connelly (fru Noa)
  Ray Winstone (Tubal-Kain)
  Anthony Hopkins (Metusalem)
  Emma Watson (Ila)
 • Tilladt over 15 år
 • Længde: 2 timer og 18 minutter