Fortsæt til hovedindholdet
Anmeldelser
Med hjerne, mund og hænder

Eva Maren Ladefoged

Eva Maren Ladefoged | 24. november 2014

Med hjerne, mund og hænder

Anmeldelse af Benny Vindelev: ”Med hjerne, mund og hænder”. Konfirmandundervisning. En håndbog. RPF 2014

Anmeldelse ved Eva Maren Ladefoged, præst i skolekirketjenesten på Sydfyn samt sognepræst i Vester Hæsinge-Sandholdts Lyndelse pastorat.

Det er godt at få ny inspiration til konfirmandundervisningen, og det får man med Benny Vindelevs bog, ”Med hjerne, mund og hænder”. En håndbog, som der står på forsiden, og det er en bog, der er god at have ved hånden, når konfirmanderne skal undervises.

Den er sprængfyldt med idéer, eller læringsaktiviteter, som de benævnes i bogen. De er ikke, som man ofte ser det, inddelt i temaer, men efter hvor lang tid aktiviteten formodes at vare. En brugbar oversigt, når man lige står og mangler noget til at udfylde de sidste 20 minutter eller idéer til et helt dagsforløb.

Bogen er på knap 300 sider, ligeligt fordelt mellem en teoretisk og en praktisk del.Den teoretiske del er for så vidt også meget praktisk, idet den giver konkrete forslag undervejs. Der er 4 afsnit: ”Før du går i gang”, ”En god begyndelse”, ”Tilgange” og ”Konfirmander med særlige behov”.

Første afsnit har overvejelser over, hvem man står overfor, når man har konfirmander, og modsat: hvem konfirmanderne har overfor sig; hvordan præsten fremstår. Det fører til et større kapitel om ledelse, som jeg synes, er meget forfriskende og givende.

Afsnittet om tilgange, indeholder mange forskellige arbejdsmetoder. I det hele taget er det bogens grundsyn, at når der arbejdes med tilgange, hvor både hjerne, mund, hænder og fødder er i tæt samarbejde, så er der mulighed for at det lagres i de unges langtidshukommelse. ( s. 74 ). Alle sanser skal bruges, og konfirmanderne skal selv arbejde med stoffet på en kreativ måde.

Forfatteren bruger mange eksempler i bogens første del, og henviser flittigt til læringsaktiviteterne i bogens 2. del. Det gør, at man får lyst til at komme i gang med at bruge løs af idéerne.

Bogen fremstår meget tilgængelig med stor skrifttype og billeder samt et register, som er med til at gøre bogen endnu mere håndbogsagtig og anvendelig.

Alt i alt en anbefalelsesværdig bog.