Fortsæt til hovedindholdet
Lyd, billeder og præsentationer
Udvælg og fiks dine billeder

Udvælg og fiks dine billeder

Udvælgelse af billeder og billedbehandling er vigtigt for at få det bedste visuelle udtryk, når du har fået dine fotografier i kassen.

af Henrik Dons Christensen, Københavns Stift

Billedredigering er noget, de fleste forbinder med programmer som Photoshop. Men det er mindst lige så vigtigt at udvælge de rigtige billeder og så bagefter behandle dem digitalt.

Udvælgelse af billeder

De første du skal gøre, når du kommer tilbage foran computeren efter at have taget billeder, er at udvælge de bedste af billederne. Hvis du har fulgt guiden Tag bedre fotos, så har du rigeligt med billeder fra forskellige vinkler, og nu er opgaven at finde det eller de rigtige til formålet.

Det kan være en god ide at grovsortere på computeren først og dernæst printe potentielle kandidater til den finere sortering. Ved at lægge dem ud på et bord kan du lettere ved at se, om der er gengangere, og vurdere kvaliteten af de udvalgte fotos. 

Du kan af miljøhensyn også sammenligne på din computer, men her er det sværere at sammenholde billederne og se de små detaljer, der gør billedet godt.

Når du skal udvælge billeder, er en god målestok, at billedet:

  • er teknisk godt fotograferet (skarpt, korrekt belyst mv.)
  • bidrager med den nødvendige information
  • er flot komponeret
  • vækker følelser.

Et billede behøver ikke leve op til alle kravene, men brug listen til at vurdere og sammenligne billederne.

Billedbehandling

Når du har udvalgt billederne, kan du lave justeringer, så billedets potentiale udnyttes bedst muligt.

Det kan være nødvendigt at lysne billedet en smule, ændre farvebalancen eller rotere billedet en anelse. Pas på, at du ikke overgør billedbehandlingen. Det er ofte et kraftfuldt værktøj at ændre på kontrast og lysstyrke, men troværdigheden falder, jo mere du behandler dit billede.

Her er en video, hvor du kan se, hvordan du let kan rette farver, linjer og lys i Windows' eget billedprogram. Det åbner du på din kirkenet-pc ved at søge på programmet "Billeder".

Her er en guide til, hvordan du billedbehandler i Photoshops Camera Raw. Programmet er godt at bruge, hvis du fotograferer i RAW i stedet for JPG.

Her er en guide til, hvordan du billedbehandler i Photoshop. Programmet er en del mere avanceret end Microsofts eget, som findes på alle kirkenet-pc'er.