Månedens Luther-citat
Nyheder

At lægge mand og kvinde...

April
Af: Lasse Rødsgaard Lauesen

Luther ved, at vi ikke kan holde fingrene fra hinanden, han siger derfor ligeud i prædikenen, at man i ægteskabsløftet giver hinanden sin krop. Ingen luftige ord om kærlighed, men ren inkarnation kærligheden bliver til krop.

Den kærlighed, Gud har sluppet løs i verden, elsker altså koppen og får den til at skælve. Og Luther konkluderer, at Gud udtrykkeligt har bedt menneskerne om at formere sig, og ordnet det således, at kærligheden har gode kår i ægteskabet. Der er derfor ingen grund til at sove med hænderne over dynen i et Luthersk-ægteskab. Luther siger ligeud i sine Store katekismus: ”For kød og blod er og bliver kød og blod, og den naturlige lyst og drifterne har deres uforanderlige og nødvendige gang, som enhver ser og mærker.”

Ægteskabet er derfor for Luther ikke luftige ord om kærlighed, men en yderst legemlig ting som andre verdslige gøremål. Sex er næsten en pligt, så hvis manden ikke vil gøre sin pligt og elske sin kvinde, må hun tage en anden.

Det erfarede et par, der sad hos en Luthers-parterapeut, deres stole stod med de obligatoriske 40 cm mellem sig. De var klar til at tale om den kærlighed, der var blevet væk. Den Luthersk-parterapeut satte sig og sagde: Gå hjem og ”knald”. Kvinden og manden kikkede på hinanden, skulle parterapeuten ikke med ord puste kærligheden op for dem igen? Det var hendes idé, manden kikkede på kvinden, og hun sagde: Syv gange? Terapeuten svarede: 77 gange og kom så igen i morgen!  

For Luther er det ægteskabelige liv ikke en leg eller en menneskelig opfindelse, men Guds fortræffelig ordning, og det ægteskabelige liv er guddommeligt seriøst. Derfor hænderne ned under dynen og kom så i gang.

Af Sognepræst Lasse Rødsgaard Lauesen, Paarup Kirke