Månedens Luther-citat
Nyheder

Man trænger nogle gange...

September
Af: Nanne Mølhave, sognepræst i Langå-Øksendrup-Svindinge pastorat.

Luthers skrifter er gennemsyret af glæde over, at vi på forhånd er elskede af Gud og ikke først skal kæmpe for at opnå Guds kærlighed.

Luthers lille søn Hans blev undervist af en lærer ved navn Hieronimus Weller. På en af Luthers rejser kom det ham for øre, at Hieronimus Weller led af tungsind; dystre tanker myldrede rundt i hans hoved og ville ikke lade ham være i fred. Skulle nogen mene, at dette var udtryk for et særligt eftertænksomt og samvittighedsfuldt sind, så er Luther af en anden opfattelse. Det er ikke Gud, som sender de tunge tanker, siger Luther. I et brev til Hieronimus Weller skriver han:

”Så ofte djævelen plager dig med disse tunge tanker, så søg selskab hos andre mennesker, eller drik rigeligt eller fordriv tiden med pjat eller tag dig noget andet lystigt for. Man trænger nogle gange til at drikke mere end sædvanligt, til at spøge og pjatte og begå en synd af had og foragt for djævelen for ikke at give ham lejlighed til at give dårlig samvittighed over småting… ”.

I brevet til Hieronimus Weller mærkes noget af den karske bramfrihed, som var så karakteristisk for Martin Luther. Søg selskab hos andre mennesker fremfor at lukke dig inde med triste tanker. Lad ikke triste tanker være enerådende og uimodsagte. Tag dig noget lystigt for.