Månedens Luther-citat
Nyheder

Unge mennesker er som frisk most.....

Maj
Af: Sognepræst Gitte Meyer Jørgensen, Vor Frue Kirke, Svendborg

Bande-banden!

Sådan er mit konfirmandhold i år blevet kaldt!

Bande-banden!

For hold nu op, hvor kan de bande de unge mennesker. De bander så meget, at det grimme f-ord (læseren ved sikkert, hvad det er for et ord) bliver udtalt 3-4 gange i hver eneste sætning – udover alle de andre eder, der ryger ud af mundene på dem.

En morgen kl. 7.50, lige før undervisningen skulle begynde, var luften så tyk af bandeord i konfirmandlokalet, at jeg var pustet op til en stor, hidsig ballon, der råbte: ”Nu stopper I! I er simpelthen den generation, jeg har mødt, der bander mest!” Der blev bomstille i lokalet! Pludselig tog én af drengene ordet og sagde højt, tydeligt og meget alvorligt: ”Ja, men vi er så nok også den generation, der reflekterer mest!” Bang sagde det, som der med ét blev stukket hul på min vredesballon! Den hidsige luft sivede ud af mig, og jeg vidste ikke, om jeg skulle smile eller stampe i gulvet.

Jeg valgte noget helt tredje! At rose drengen for hans skarpe kommentar!

For jeg huskede pludselig, hvad en klog mand, engang sagde til mig: ”De unge har pligt til at gå ud til kanten, grænsen, for ellers ville verden ikke udvikle sig, den ville gå i stå” – hvilket lyder næsten som Luthers citat, og så fortsatte den kloge mand: ”Men de voksne har pligt til at gribe dem, inden de falder udover kanten, vi voksne har ansvaret for, at det ikke går galt for dem.”

Luthers ord sagt under en bordtale for godt 500 år siden rammer stadig præcist ind i vores 2017 verden! Unge er som frisk most, de vil gære, de lader sig ikke holde tilbage.

Unge mennesker har viden om alt lige fra supernovaer, den tyske bundesliga, voguing dance til pc-komponenter. De kan reflektere, ræsonnere, argumentere. Suger viden til sig fra internettet i en lind strøm. De vil bruse, gløde, være oprørske, opsætsige, udvikle sig.

Bande-banden er opløst, det lykkedes at få bandeordene til at blive inde i de unges munde. Men der er blevet diskuteret liv, Gud, synd, frelse, organdonation, evigt liv, mirakler – på livet løs.

Luthers far ville gerne vælge uddannelse for sin søn, men den unge Luther ville gære, lod sig ikke holde tilbage, ville udvikle sig, han sprang fra sit jurastudie til teologistudiet og godt for det! Tænk, hvad det førte med sig! Godt, han gærede fra frisk most til sprudlende, provokerende, flammende, fyrig 16 % rødvin – så vi stadig taler om ham og vores Reformation!