Fortsæt til hovedindholdet
Aktiviteter
Landemode og Stiftdag 2024

Landemodegudstjeneste og Stiftsdag 2024

Kom til Landemodegudstjeneste og Stiftsdag lørdag den 28. september. Alle præster, menighedsrådsmedlemmer, provstiudvalgsmedlemmer samt ansatte ved de fynske kirker er velkomne.

DU KAN TILMELDE DIG HER inden den 18. september

Landemodegudstjenesten holdes fuldstændig, som den plejer - med højtidelig procession og kreering af nye provster. 

Men stiftsdagen, som ligger i forlængelse af landemodegudstjenesten, får en ny form. 

I år serveres der lækker frokost ved Domkirken, og efterfølgende bliver der mulighed for at deltage i to forskellige workshops i det centrale Odense, før biskop Mads Davidsen slutter dagen af med sin tale i Domkirken.

Program

10.30                 Landemodegudstjeneste med kreering af provsterne                                  Simon Talbo Linneberg Stubkjær, Kerteminde-Nyborg                                  Provsti og Signe Kølbæk Høg, Midtfyn Provsti.

                         Prædikant: Finn J. L. Rønnow, provst i Hjallese Provsti

11.45                 Frokost v. Foodtrucks ved Domkirken. 

13.00                 1. Workshop

13.40                 Gå til næste workshop

14.00                 2. Workshop

14.40                 Gå tilbage til Domkirken

14.45                 Kaffe, te og kage i Domkirken

15.15                 Biskoppens tale i Domkirken

15.45                 Tak for i dag

Oversigt over workshops:

I løbet af stiftsdagen kan du deltage i to workshops. Herunder kan du læse om de forskellige workshops og se, hvor de finder sted. 

Lokaliteterne ligger tæt på hinanden, men er man gangbesværet, kan man med fordel søge de workshops, der ligger i nærheden af hinanden, eks. i Domkirken og Historiens Hus.

Paulus og Låsby-Svendsen, foredrag v. René Falkenberg

Sted: Vor Frue Kirkes sognesal

René Falkenberg

Ny forskning peger på, at Paulus køber sig til sit hedningeapostolat som en anden Låsby-Svendsen. I hvert fald indgår han en kontrakt med søjlerne i Jerusalem, hvor penge er involveret. Dette monetære forhold viser sig at spille en væsentlig rolle i Paulus’ største breve, hvor vi skal se nærmere på cash-flowet fra hedningemenighederne til Paulus, som slutteligt ønsker at indfri sin kontrakt med en stor pose penge til moderkirken i Jerusalem.

Foredragsholder: 

René Falkenberg, Lektor, Institut for Kultur og Samfund - Gammel og Ny Testamente på Aarhus Universitet.


De kirkelige vækkelser, foredrag v. Mikkel Fønsskov

Sted: Historiens Hus (ved siden af Domkirken, indgang fra Domkirkens parkeringsplads)

Mikkel Fønsskov

Mikkel Fønsskov

For 200 år siden var Fyn centrum for et oprør, der fik nogle afgørende konsekvenser for hele landet og som trækker tråde op til i dag. Det var et oprør mod autoriteterne, mod myndighederne og landets præster.

I 1820’erne var landets præster rationalister, de var rundet af oplysning og fornuft og gik mere op i at danne og uddanne folk og glemte hjerteligheden i kirken. De brugte mere tid på at fortælle, hvordan bønderne skulle dyrke kartofler end at forkynde evangeliet. Men i stedet for at acceptere den udvikling, så stoppede folk med at komme, så kirkerne til sidst stod gabende tomme og samlede sig i private hjem for at synge salmer og læse op ad Biblen.

Men under enevælden var det forbudt at samles om et religiøst formål, og at folk gjorde det, var et brud med en århundredgammel kollektivistisk kultur, hvor alt skulle forblive, som det var, og hvor man bøjede sig for autoriteterne og var afhængige af hinanden i landsbyen. Pludselig fandt man sammen i et åndeligt fællesskab, der krævede et personligt valg – og dette valg førte til “de folkelige forsamlinger”, der skyllede ind over landet, og som vi på mange måder stadig ser efterdønningerne af i dag.

I dette foredrag fortæller Mikkel Fønsskov, hvorfor de folkelige vækkelser var afgørende for, at Danmark fik en grundlov og hvad vi i dag kan lære af fortidens konflikt mellem land og by. Undervejs dukker kendte som ukendte op. Grundtvig, Christen Kold, konger og grever. Og så fortæller Mikkel Fønsskov også, hvordan de folkelige vækkelser var kimen til både grundtvigianismen og Indre Mission.

Om foredragsholderen:

Mikkel Fønsskov er journalist fra Syddansk Universitet og har en mastergrad i europæiske studier fra LUISS Università i Rom. Derudover er han uddannet inden for retorik og narratologi på Syddansk Universitet. Han har også fulgt kurser ved Poynter Institute i Florida og deltaget i træningsprogrammer inden for katastrofejournalistik i Japan samt digital journalistik i New York. Hertil har han også fungeret som vært samt tilrettelægger og redaktør for adskillige tv-programmer.


Grundtvigs Fantasy-kristendom, foredrag v. Katrine Frøkjær Baunvig

Sted: Gråbrødre Klosterkirke

Katrine Baunvig 
(foto: DR og A&M productions)

I dette foredrag vil leder af Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet, Katrine Baunvig fortælle om den danske guldalders store kristendomsfornyer N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og om de 1600 salmer og sange, hvorigennem han bestræbte sig på at formidlede det kristne fortællestof til sin samtid på underholdende vis.

Ved hjælp af kunstig intelligensteknologi vil hun tage os på en tur rundt i Grundtvigs store forfatterskab og vise os, at en stor del af det er fantastisk – det vil sige, at det rummer en lang række middelalderinspirerede fantasy-træk.

Vi skal eksempelvis se, at det er fuld af fascinerende væsener som drager og fønixfugle – og underholdningselementerne var for Grundtvig ikke bare for sjov: de skulle vedligeholde og bære interessen for det kristne budskab videre til kommende generationer.”


Syng nyt - syng sammen, salmesang med Janne Mark

Sted: Vor Frue Kirke

Janne Mark

Janne Mark

Om Janne Mark

"Jeg er optaget af den grænseløshed, som melodier repræsenterer. Melodier, når de synges af flere i fællessang, overskrider grænser og skel, og finder selv deres veje ud som floder af lys." - Sangeren, komponisten og salmedigteren Janne Mark oplever til stadighed hvordan salmer, melodier og musik kan forene mennesker i sangen på tværs af kulturer og livsforhold. Hendes klare melodiske streg er båret af ønsket om at skabe musik til fælleseje og fællesbrug.

Med hendes tre album Salmer fra broen (2013), Pilgrim (2018) og Kontinent (2020) har Janne Mark stadfæstet sig som en af de væsentligste salmedigtere og fællessangs-komponister i sin tid. Et arbejde med et særkende, som har fået det tyske pladeselskab for moderne europæisk jazz ACT til at udgive Pilgrim og Kontinent og som i 2022 tildeltes Kirkeminister Mette Madsens Hæderslegat for kirkelige skabende og udøvende kunstnere.

Janne Mark er bidragsyder til Højskolesangbogen 19. udg., Højskolesangbogen for børn, Kirkesangbogen, 100 salmer, mfl. og nomineret til Danish Music Award Jazz 2018 og 2020. I 2018 modtog hun Jazznytprisen for albummet PILGRIM.


Kirkemusik gennem 1000 år, koncert med Copenhagen Early Music Group og Randi Mortensen

Sted: Domkirken

Copenhagen Early Music Group

Copenhagen Early Music Group

Copenhagen Early Music Group blev dannet i 2015, og har mødtes mere eller mindre regelmæssigt siden, mest for at studere den tidlige kirkemusik, men også for at lave indspilninger og i voksende omfang koncerter. Antallet af sangere skifter efter programmets sammensætning. Gruppen tager udgangspunkt i vokalmusikken, men omfatter også instrumentalister, når det behøves.

Til koncerterne på stiftsdagen deltager fire sangere uden instrumenter. Programmet er en lynintroduktion til 1.000 års musikalsk praksis, som man også får lejlighed til at føle på egen krop i form af en gregoriansk fællessalme. Ellers bliver det nok mest en meditativ stemning, når sangen folder sig ud i den type rum, den blev skrevet til.

Domorganist Randi Mortensen medvirker på orgel