Fortsæt til hovedindholdet

Født til at begynde 

En konference om nye begyndelser Københavns Universitet den

 11. – 12. september 2025 

Kirkerum

Veronica Hodges; Cherish i Marmorkirken 2018 

Menneskets livsspand løbende mod døden ville uundgåeligt lægge alt menneskeligt i ruiner og ødelæggelse, hvis der ikke var en evne til at afbryde dette forløb og påbegynde noget nyt.

Ordene er sagt af den tysk-amerikanske tænker Hannah Arendt. Hun formulerede sine tanker om menneskets evne til at begynde i skyggen af 2. Verdenskrig. Fordi vi er født, er vi skabt til at begynde. Det er håbet, der sammen med troen karakteriserer den menneskelige eksistens. Det lyder også i evangeliets trøstende: Frygt ikke! For et barn er født os og Gud er med os med sin kraft og kreativitet til evig tid.

Det vidunderlige ved verden er, at den udvikler sig. De ord kommer fra den tidligere engelske ærkebiskop Rowan Williams i en kommentar til den apokalyptiske frygt for fremtiden, der griber nutidsmennesket i strømmen af dårlige nyheder om klima og krig og en verdensorden i forandring. Vi er skabt med virketrang og virkelyst på godt og ondt. Det har løst mange problemer, og samtidig skabt nye. Men vi er ikke dømt til en evig nedadgående spiral af ødelæggelse, krig, grådighed og fjendskab; At håbe og handle sig til forandring hører med til at være menneske. Og årets teologiske konference vil undersøge, hvordan NYE BEGYNDELSER bryder igennem i sociale fællesskaber og personlige skæbner, i tro og politisk engagement og i kunstneriske tilnærmelser. 

Konferencen åbnes med begyndelsen ifølge Johannesprologen. Professor Kasper Bro Larsen tager os med ind i Johannesevangeliet set i lyset af græsk metafysik, jødisk visdomstænkning og kristen gnosis.

Vi skal også møde filosof Robin May Schott, som med udgangspunkt i Hannah Arendts begreb om natalitet diskuterer forsoning og dens grænser. Digter og handicapaktivist Caspar Eric spørger, hvorfor vi har nemmere ved at tale om dødshjælp end om livshjælp, når det kommer til mennesker med handicap?

Billedkunstner Jeanette Ehlers, kirkehistoriker Bastian Felter Vaucanson og kunstner Veronica Hodges mødes i en samtale om, hvordan man definerer ”det nye” og om man overhovedet kan begynde forfra?

Forfatter Søren R. Fauth har erfaret alt det nye, der bliver os givet, når vi allermindst venter det, og pianisten Julie Andkjær Olsen vil med Bach, Brahms og Janácek tage os ind i musikkens verden med forspil, død og nyorientering.  

Fredag skal vi møde Marianne Lynge Krog, der er præst for grønlændere i Danmark. Hun vil med udgangspunkt i den nye geopolitiske virkelighed tale om forandringer i forholdet mellem grønlændere og danskere. Endelig vil chefredaktør Rune Lykkeberg på baggrund af samtaler med intellektuelle rundt om i verden komme med vidnesbyrd om masser af håb og nye begyndelser derude.

Vel mødt til teologisk stifts konference

 

Læs mere her (hele programmet samt link til tilmelding)