Fortsæt til hovedindholdet
Temadag

Gudstjenestens liturgi

Onsdag den 17. september 2025 i Hans Tausens Kirkes Sognegård, Rugårdsvej 62, 5000 Odense C. Parkering bag kirken og ellers i sidegaderne.

Den 2. april offentliggjorde dåbskommissionen sin midtvejsrapport med sin vurdering af, hvorvidt tiden er inde til at ændre folkekirkens dåbsritual. Samtidigt er der i de seneste år lokalt arbejdet med forskellige gudstjenesteformer og udgivet kollektsamlinger, bønner og salmer, der viser en stigende interesse for fornyelse af gudstjenesten og dens liturgi. Et samlet blik på disse tiltag viser et ønske om et liturgisk sprog, som mennesker i dag forstår og et sprog med en stærk poetisk udtrykskraft. Svaret på det ønske viser sig bl.a. gennem en rig brug af metaforer.

På temadagen vil Benedicte Hammer Præstholm og Helene Dam bl.a.se på:

  • Genrebegrebet i forhold til en liturgisk tekst
  • Liturgiens krav til sproglig klarhed og udtrykskraft
  • Forholdet mellem et metaforisk sprog og teologisk substans

Efter oplæggene drøftes i plenum, hvordan ritualet udfolder sig som sakramente ud fra en luthersk teologisk forståelse i et både klart og udtryksstærkt sprog.   

Temadagen henvender sig til præster og organister, og det er gratis at deltage. 

Tilmelding her senest den 12. september 

Program

10.00 – 10.15: Velkomst og morgenkaffe

10.15. – 11.15: Oplæg af Benedicte Hammer Præstholm: Om gudstjenestens medier og genrer og sprogets semantiske klarhed.

11.15 – 11.30: Pause

11.30 – 12.30: Oplæg af Helene Dam: Om forholdet mellem sprogets udtrykskraft og teologisk substans

12.30 – 13.00: Frokost

13.00 – 14.15: Drøftelse i plenum og afslutning

Om Benedicte Hammer Præstholm

Sognepræst, cand.theol. og ph.d. i systematisk teologi. Tidligere lektor ved Folkekirkens uddannelses- og videnscenter, hvor hun i syv år har undervist i liturgik, udviklet Specialuddannelsen i liturgik for præster og arbejdet tværfagligt i krydsfeltet mellem liturgik og musik. Censor ved de teologiske uddannelser, fagsekretær for biskoppernes arbejde med ny Højmessevejledning (2023-24). Har udgivet adskillige artikler og bøger om teologiske emner. Som digter repræsenteret med salmer og sange i blandt andet Kirkesangbogen, Højskolesangbogen og 100 salmer. Har senest udgivet Kunsten at holde gudstjeneste. En lærebog i liturgik og gudstjenestens genrer og flermedialitet, Eksistensen 2024.

Om Helene Dam

Pastor emeritus, cand.theol. og cand.phil. i retorik. Tidligere sognepræst gennem 25 år og stiftspræst for efteruddannelsen i Københavns stift. De sidste 9 år sognepræst i Holmens kirke. Gennem 10 år ekstern lektor i retorik på KUA og efterfølgende censor samme sted. Initiativtager til projektet Babysalmesang. Har holdt kurser og udgivet artikler og bøger om emnerne: Retorik, homiletik, liturgi og musik. Bidragsyder til bl.a.: I anden række, Hvor jord og himmel mødes. Teologien i nyere salmer. Medredaktør på Min første salmebog og Kirkesangbogen. Har medvirket i programmer på DR og på Radio 4, herunder sidst på P1 i udsendelsen Klog på sprog: Om søndagens glade budskab og på Radio 4 hos Oliver Zahle om brugen af AI, når gommen skal holde tale for sin brud. Har senest udgivet Skriften i munden, Eksistensen 2022. En håndbog til præster om stemmens og kroppens indvirkning på prædiken, læsning og liturgi.