Fortsæt til hovedindholdet
Tema om dåb
Jeg er klar til at blive døbt

Jeg er klar til at blive døbt

Hver søndag kommer en ung iransk asylansøger i kirke på Ærø. Han vil gerne døbes. 

Vi har fotograferet Saeed fra ryggen for at beskytte ham. Her går den unge iraner tur med sognepræst Agnes Haugaard fra Ærø. Foto: Ard Jongsma

Hvis det stod til Saeed, blev han døbt så hurtigt som muligt i Søby Kirke på Ærø. Han er en af mere end 200 iranske asylansøgere, der i år går til dåbsforberedelse i Danmark.

Men han må vente på dåben, for han er kun knap 17 år, og så længe han ikke er myndig, skal hans forældre sige ja, før han kan blive døbt. Det kan forældrene ikke, for de er sandsynligvis fængslede i Iran, og Saeed har ikke haft kontakt til dem, siden hans far sagde farvel til ham med ordene: ”Jeg sender dig afsted til en fri verden, og der vil du forstå alting.”

Nu bor Saeed på et af de to asylcentre for uledsagede flygtningebørn på Ærø. 

 

En opringning


Saeeds liv tog en dramatisk drejning for et lille års tid siden. Han var ude for at købe en kuffert sammen med sin far i Teheran, da faren fik en opringning fra naboerne med en besked om, at det ikke var sikkert at komme hjem, for politiet havde taget Saeeds mor og storebror.

I pjecen ”Vejledning omkring kirkers kontakt med og evt. dåb af muslimske asylansøgere,”   er der råd og vejledning til præster og menigheder om, hvordan man møder muslimske asylansøgere, der ønsker at konvertere til kristendommen.

Saeed og hans far kørte til en by uden for Teheran, hvor Saeed blev installeret hos nogle af sin fars venner. Her boede han nogle måneder, indtil han med et familiemedlems hjælp blev sendt først til Tyrkiet og derefter til Danmark. Han blev sat af i nærheden af Sandholmlejren og fik besked på at gå 10-15 minutter i en bestemt retning, for så ville han være et sikkert sted.

”Jeg vidste ikke, hvor jeg var, og dengang vidste jeg ikke, hvad ordet asyl betød,” fortæller han en sommerdag i Danmark, hvor han har en samtale med sin præst, Agnes Haugaard, sognepræst i Søby og Bregninge. De taler engelsk sammen, men Saeed forstår efterhånden også en del dansk.


Ingen kontakt med familien


Saeed fortæller, at hans forældre og bror er kristne, og der blev holdt gudstjenester i hans hjem i Teheran. I modsætning til mange andre iranske kristne holdt de ikke deres tro hemmelig, og derfor blev hans mor og bror fængslet. Saeed tror, at hans far nu også er i fængsel, for ellers ville han have fundet på en måde at kontakte sin søn.

”I Iran skal man være muslim, og hvis man skifter religion, risikerer man at blive slået ihjel,” fortæller han.   

Den sidste kontakt Saeed havde med sin familie var for tre-fire måneder siden, da han talte i telefon med en slægtning.  Slægtningen bad Saeed om ikke at kontakte ham igen, for han vil ikke have, at det skal gå hans familie ligesom Saeeds.


Fik hjælp i Brugsen

Da Saeed kom til Ærø var han ulykkelig og vred, og han ville helst ikke tale med nogen. Han havde ikke interesseret sig særligt for kristendommen i Iran, men nu ville han finde ud af, hvad det var for en religion.

I Dagli’ Brugsen i Søby fik han hjælp til at finde kirken, og han fandt også vej ind til en gudstjeneste, selvom han brugte lang tid på helt bogstaveligt at finde den kirkedør, der var åben.

Fyens Stiftsråd har bevilget 50.000 kroner til video-dåbsoplæringsmateriale på farsi, som tales i Iran. Materialet udarbejdes af den iransk fødte præst Massoud Fouroozandeh fra valgmenigheden Church of Love. 

Saeed lærer engelsk og dansk på Rise Skole, og der fortalte han sin lærer, at han gerne ville i kirke igen.

Læreren forstod ham, og gav ham et kirkeblad, hvor han kunne se, at man kan komme til gudstjeneste i en kirke på Ærø hver eneste søndag.

”Derefter gik jeg i kirke hver søndag, og jeg øver mig i engelsk og dansk hver dag,” fortæller han.


Ven med kirkesangeren

Saeed er den anden asylansøger, som går til dåbsoplæring hos sognepræst Agnes Haugaard. Den første var en ung kurder, som efterfølgende blev døbt i valgmenigheden Church of Love i Odense.

For Agnes Haugaard er det en ny og udfordrende opgave, og hun har haft brug for at tale meget med sine kolleger om, hvordan man som dansk præst tackler opgaven.

”Heldigvis er Ærø en ø med en lang søfartstradition. Her har vi været vant til, at søfolk tog en kone med hjem fra et andet land, og menigheden har da også taget godt imod Saeed,” siger hun.

Ifølge Folkekirkens Asylsamarbejde gik mere end 200 iranske asylansøgere til dåbsforberedelse i foråret 2016. Læs mere om asylsamarbejdet på www.asylsamarbejde.dk

Særligt én fra menigheden, nemlig kirkesanger Birthe Henriksen er blevet Saeeds ven. Han kommer ofte i hendes hjem, og da han for nyligt skulle til interview om sin asylansøgning på Sjælland, tog hun med for at støtte ham.

”Birthe og Agnes hjælper mig med alting, når jeg har problemer,” fortæller Saeed.


Jesus er kærlighed


Én ting kan Agnes Haugaard dog ikke hjælpe Saeed med her og nu, nemlig den dåb som han så brændende ønsker sig. Han skal være 18 år, før han kan blive døbt i folkekirken.

I ventetiden taler de to sammen efter gudstjenesten om søndagen. De går tur og taler om kristendommen, og Agnes Haugaard har lavet en oversigt med 20 vigtige bibelsteder, som Saeed kan læse i sin bibel på farsi.

Saeed er helt sikker på, at han kommer i fængsel, hvis han bliver sendt tilbage til Iran, efter han er døbt. Men han er alligevel også sikker på, at han gerne vil døbes, og at han vil være kristen ligesom sin far, der fortalte ham, at Jesus er kærlighed.  

”Jeg har ikke mere at bekymre mig om. Jeg har allerede mistet min familie,” siger han.


Saeed er ikke den unge mands virkelige navn, men hans navn er redaktionen bekendt