Fortsæt til hovedindholdet
Tema om dåb
Salmer er brugskunst

Salmer er brugskunst

Rikke Birkeholm lå på sofaen, da hun digtede en ny dåbssalme i nutidens sprog

Ideerne kommer, når Rikke Birkeholm kobler helt af.  Foto: Ard Jongsma

”Salmer er en slags brugskunst. De skal ikke bare være til pynt.”

Ordene kommer fra salmedigter, kirkesanger og præstesekretær Rikke Birkeholm. Hun har skrevet teksten til en ny dåbssalme, som skal bruges første gang ved dåbsmessen i Odense den 11. og 12. november i år.

Den har fået navnet ”Din Kærlighedsdåb.”

”Salmen skal først og fremmest sige velkommen til det barn, der skal døbes,” siger Rikke Birkeholm.

Du skal vaskes i selvsamme kilde,
som din evige forgænger ville;
denne tro, dette håb
er en kærlighedsdåb

3. vers i salmen ”Din Kærlighedsdåb”

Hun har taget udgangspunkt i det rensende vand og i det kors, som barnet får tegnet for sit ansigt og for sit bryst.

”Dåbsbarnet får et mærke og dermed et tilhørsforhold. Den døbte kommer med i et fællesskab, som er noget særligt, ” siger hun.

Kingo skrev på popmelodier

Mange dåbsgæster er unge familier, der måske ikke kommer i kirke ret ofte, og det var med i Rikke Birkeholms overvejelser, da hun skrev salmen i et helt nutidigt sprog.  

”Vi skal møde mennesker, der hvor de er. Sproget ændres, og synet på tilværelsen skifter - og jeg synes, at det er fint, at det afspejles i de nye salmer,” siger hun.

Melodien til salmen er skrevet af organist Povl Balslev, og det er hans ambition, at kirkegængerne kan synge med allerede efter første vers.

”Kingo skrev ofte sine salmer på datidens popmelodier og drukviser. Jeg prøver også at lave melodier i et moderne tonesprog, men samtidig skal der trækkes en musikalsk linje tilbage til de gamle salmer,” siger han.

En sofalur

Når Rikke Birkeholm og Povl Balslev skriver salmer sammen, bliver melodien lavet først. Organisten komponerer sin melodi, og derefter går salmedigteren i gang med ”benhård research,” som hun siger. Hun graver sig ned i gamle kilder og skriftsteder og vælger dem, der taler mest til hende.

Så lægger hun sig ned og tager en lur på sofaen.

”Når jeg vågner, har jeg ofte noget af teksten inde i hovedet. Jeg skal koble helt af, og så kommer ideerne,” siger hun.

Ud over at være salmedigter og kirkesanger er Rikke Birkeholm også sekretær for sognepræsten i Ørbæk og Refsvindinge, så hun har let adgang til teologisk sparring.

Selv er hun universitetsuddannet i litteraturvidenskab og har ingen teologisk baggrund.

”Men jeg vender altid mine salmer med nogle dygtige præster, inden jeg sender dem ud af huset,” siger hun.

Et godt makkerpar

Makkerparret Rikke og Povl har arbejdet sammen i 14 år, og de har blandt andet fået udgivet bogen og CD’en ”Englefjer i Hatten” med 12 børnesalmer til kirkeårets højtider.

Desuden laver de bestillingsopgaver som dåbssalmen, der er bestilt af arbejdsgruppen bag dåbsmessen i Odense.

”Vi har et godt og specielt samarbejde. Rikke er god til at mærke sig ind i en melodi og give den liv med sine ord,” siger Povl Balslev.

”Det er dejligt at lave noget, der er brug for,” supplerer Rikke Birkeholm.

Se salmen her