Fortsæt til hovedindholdet
Homiletisk Netværk Fyn
Inspiration til vielsestalen

Inspiration til vielsestalen

Tekst: Ina Balle Aagaard

1)

I en lille bog der hedder: ”Sange til kærligheden” står: ”at kærligheden og Gud har det tilfælles, at ingen af os nogensinde har set nogen af delene. Hverken Gud eller kærligheden kan måles eller vejes, bevises eller begrundes. Men fælles for dem er også en erfaring af, at tilværelsen er større end os-på godt og på ondt. Når der i bibelens første Johannesbrev står: ”Gud er kærlighed”, betyder det, at Gud er tilstede hver gang kærlighedens mirakel sker. Det er Gud der får os til at ligge under for kærligheden og indse, at den kærlighed, vi nærer, eller den kærlighed der vises os, er større end os selv, større end hvad to mennesker sammen kan skabe. Gud er det, at der er kærlighed i verden. At der er trøst i sorgen. At der er mening i meningsløsheden. Når vi føler, at benene slås væk under os. Når bevidstheden sættes på stand by, og det er, som om verden vokser og viser sig i nye farver.

Gud er når vi mister os selv, når vi tør give os selv hen til noget andet, noget der ikke er nogen regler for, noget der ofte kan synes unyttigt for andet end lidenskaben, noget der skaber en meningsfylde, uden vi kan forklare hvordan-så er det dér vi erfarer Gud.” -så vi kender godt Gud, ligesom vi kender kærligheden.

2)

Faktisk har I, lige siden I blev kærester, dagligt beskæftiget jer med spørgsmålet, hvad er kærlighed?

Og det spørgsmål bliver man nok aldrig færdig med, det er en vanskelig størrelse at tale om, fordi den er skjult. Ingen har nogensinde set kærligheden. Kærligheden går man ind i, men man kan ikke se den. Og man kan slet ikke forklare hvor den kommer fra. Kærligheden kan man blive ramt af, den er noget der sker med os, men vi kan ikke begrunde den. Man kan heller ikke forklare den videnskabeligt. Man kan godt ad naturvidenskabelig vej vise, at der hos to forelskede er en øget forekomst af dopamin og serotonin. Og man kan putte to forelskede ind i en MR-scanner og undersøge, hvilke dele af hjernen, der er aktive i forelskelsen. Men man kan ikke forklare hvorfor netop disse to mennesker forelsker sig i hinanden.

3)

Keld Moseholms figur ”To tykke mennesker” af den runde dame med udstrakte arme, som står på spring til at hoppe ned i armene på sin tilkomne runde mand, er et humoristisk og fantastisk billede på ægteskabet og den tillid indgåelsen af ægteskabet indebærer.

4)

Hvad der ligger i løftet om ægteskab:

Jeg faldt over et citat af Dronning Margrethe fra 2010, hvor hun siger: ”At blive gift, er ikke blot en stor glæde og en lykke, som fylder en. Det er også en livsopgave. Et stykke arbejde – men et arbejde, som man netop ikke er ene om. Man er to om: at skabe-man er to om at tåle-man er to om, at holde ud-man er to om at bære over, og bære igennem. To? Jeg plejer at sige- man er tre: Dig, mig og os! Det er den treklang, som skal vokse sig stærk igennem et ægteskab.” citat slut