Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2024
Nyheder

Kirkestatistikken giver mulighed for handling

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en stigende dåbsprocent i Fyens Stift. Samtidig viser tallene i følge biskop Mads Davidsen, at der skal fokus på både vielse og konfirmation. 

vielse i det fri

En stor del af den yngre generation synes, at der noget særligt ved vielser i naturen.

Sidste år fik 1.022 par en kirkelig vielse eller velsignelse i Fyens Stift. Det er 187 færre end året før, hvor der var 1.209 kirkelige vielser og velsignelser. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik og Folkekirkens Uddannelses og Videnscenter.

Statistikken viser også en faldende konfirmationsprocent både i Fyens Stift og på landsplan. I 2023 blev 69,5 procent af de unge konfirmeret i Fyens Stift mens tallet året før var 73,7 procent.

”Jeg er meget glad for, at vi hvert år får disse tal, for de giver en klar indikation af, hvor vi skal trække i arbejdstøjet,” siger biskop Mads Davidsen.

Han peger på, at kirkestatistikken skal ses i sammenhæng med rapporten ”Folket og folkekirken 2024,” som FUV har offentliggjort. Den viser, at en meget stor del af mennesker mellem 18 og 39 år synes, at der er noget særligt ved at blive viet i naturen.

”Vi skal have opmærksomhed på, at kirkelige vielser i det fri er en mulighed, som giver mange mennesker det bryllup, som de ønsker sig,” siger biskoppen

Han fremhæver samtidig, at der er sat fokus på, at det skal være rart at gå til konfirmandforberedelse – blandt andet med kurset ”koks i konfirmandstuen” den 7. marts i Svendborg

Faldende medlemsprocent

Medlemsprocenten i Fyens Stift er faldet fra 77,3 procent til 76,7 procent. Altså et fald på 0,6 procentpoint. Der er nu 387.992 medlemmer af folkekirken i Fyens Stift.

Medlemstallet påvirkes af nye befolkningsgrupper, som for hvert år udgør en større del af den samlede befolkning. Desuden påvirkes medlemsprocenten af hvor mange, der melder sig ud af folkekirken samt af hvor mange, der bliver døbt, og hvor mange medlemmer der dør.

På landsplan er medlemsprocenten faldet fra 72,1 procent i 2022 til 71,4 procent i 2023.

”Medlemsprocenten har været svagt faldende i mange år, og det skal vi tage alvorligt, for vi er kun en folkekirke så længe, folket bakker op om kirken.” siger Mads Davidsen

Lidt flere udmeldelser

Antallet af udmeldelser af folkekirken var lidt højere end året før både i Fyens Stift og på landsplan. I 2023 var der 1.140 personer, som meldte sig ud af folkekirken i Fyens Stift. Året før var tallet 1.088. På landsplan har 14.422 meldt sig ud af folkekirken i 2023.

barn døbes

Dåbsprocenten i Fyens Stift er steget til 63,9 procent 

Barnedåbsprocenten steget

Barnedåbsprocenten er den virkelig gode nyhed i årets kirkestatistik. Den er i Fyens Stift steget fra 60,9 til 63,8 procent, altså en stigning på næsten tre procentpoint i forhold til året før. På landsplan ligger barnedåbsprocenten 56,2 procent, hvilket er stabilt i forhold til året før, og det er usædvanligt, fordi barnedåbsprocenten plejer at være svagt faldende.

”Det er meget opmuntrende tal, og jeg håber, at det er udtryk for at udviklingen er vendt, for dåben er en vigtig gave til vores børn,” slutter biskop Mads Davidsen.