Fortsæt til hovedindholdet

Dåb er ikke kun for spædbørn

Af Hanne Uhre Hansen
Religionspædagogisk konsulent i Fyens Stift
Foto: Ard Jongsma

Mange familier har udskudt en barnedåb under coronakrisen. Nu er der hjælp at hente, hvis barnet er vokset fra familiens dåbskjole

Hent opskrift på strikket dåbskjole og dåbssweater her

Dåbskjolen har mange og lange traditioner med sig… Den sidste lille pige, jeg døbte, havde en kjole på som var 136 år gammel, og det er smukt og rørende at tænke på de mange generationer, der er gået forud og, ligesom hende, er kommet til dåb i den kjole.

For mange er dåbskjolen billedet på dåb; en klar og stærk markør. Men for andre måske også en begrænsning. For det er ikke alle, der har sådan én i familien. Det er ikke alle, der kan se sig selv i den ramme, den klassiske kjole afspejler, og ikke alle bliver døbt som spæde, mens kjolen passer.

Det sidste er blevet særligt aktuelt her efter halvandet år i coronaens skygge, der blandt så mange andre problematikker også har udfordret dåben. En del familier har udskudt dåben for deres nyfødte, og andre har aflyst og navngivet barnet, nu hvor det ikke kunne blive, som de havde håbet… Og sammen med de seneste meldinger om faldende dåbstal har det givet anledning til både eftertanke og nytænkning.

Et nyt bud på dåbskjole

I Fyens Stift har vi indsamlet erfaringer og ideer fra præsterne – dels for at forstå de forskellige udfordringer i sognene og dels for at give gode ideer videre. Det gav anledning til en større samtale om dåben i dag. Og som altid kan det være givende at sætte sig i den andens sted: Hvad kan afholde én fra at døbe sit barn, hvilke udfordringer har man, hvis man får sit barn døbt, når det er 2, 6 eller 14 år, og hvordan kan kirken i højere grad invitere dem indenfor, der slår sig lidt på traditionerne?

Det fandt vi naturligvis ikke færdige svar på, men det gav os en idé: Vi ville forsøge at give et nyt bud på en dåbskjole - Ikke som en erstatning, men som et supplement til den traditionelle, nedarvede dåbskjole. Tanken var, at det skulle være noget, man selv kunne være medskaber i, noget med mulighed for at inddrage farver, noget børnene kunne bevæge sig i og noget til både drenge og piger fra ½ til 6 år.

Vi tog derfor kontakt til strikdesigner Lærke Bagger, der bl.a. arbejder med bæredygtighed og medskabelse i sine designs, og spurgte hende, om hun kunne tænke sig at give et bud på, hvordan hjemmestrikket dåbstøj kunne se ud anno 2021.

Gratis strikkeopskrift

Resultatet blev en strikkeopskrift, der nu ligger gratis tilgængelig her. Den indeholder en dåbskjole og en dåbssweater samt skitser til inspiration. Det er nemlig sådan, at det kun er selve formen, der er beskrevet. Hvordan man ønsker at præge den med farver, striber osv. er op til én selv. På den måde kan man f.eks. gøre den mere eller mindre farverig, bruge restegarn fra andre projekter eller måske strikke en flæse eller et bånd fra den gamle dåbskjole ind i dåbstøjet.

For mig er der noget nærmest poetisk over på den måde at kunne skabe dåbstøj af det, vi allerede har. Jeg har en veninde, der for nyligt strikkede en sweater til sin mand af restegarn, som hun havde arvet fra hans far, da han døde omkring jul. Den har masser af forskellige farver, der væver sig ind mellem hinanden - lyse og mørke farver, tynde og tykke garner – som et liv på godt og ondt, og som et minde, han nu kan bære med sig videre.

Man strikker mange kærlige tanker og ønsker ind i sådan et stykke tøj, når man strikker til andre. Og på samme måde håber vi, at nogle vil finde glæde i at skabe et særligt stykke tøj til en særlig dag.

Klik på billedet og hent en gratis strikkeopskrift på dåbskjole og dåbssweater