Fortsæt til hovedindholdet

Det er ikke solister, der er vigtige i et kor 

Af: Bjørn Krog Thesbjerg, organist og korleder ved Brændekilde og Bellinge kirker
Foto: Ard Jongsma

Hele ideen med et kor er at lave noget der er større end en selv

At være organist og korleder er på mange måder et meningsfuldt arbejde. Men jeg kan blive næsten overvældet over at tænke på, hvilket aftryk korarbejdet sætter i børn og unge.

Min forgænger i jobbet sagde ofte: ”Husk på, at børne- og ungdomskorsangere er fremtidens kirkegængere, menighedsrådsmedlemmer, præster og kirkemusikere.” For mit eget vedkommende har det holdt stik: Min far var organist ved to små landsbykirker, min mor var kirkesanger og leder af kirkekoret. Min søster og jeg sang med, så snart vi kunne læse, og den erfaring er blevet et solidt fundament for mit kirkelige engagement og virke som kirkemusiker.

I vores kor i dag oplever jeg, at den ældste korsanger nu også er blevet vores kirkesanger- og kirketjenervikar. Og en af vores sognepræster fortæller ofte med stor begejstring om sin barndoms kirkekor. Der er så mange gode historier derude.

Ingen vindere eller tabere

Børn får i kirkekor et sted, som er helt unikt. Det at synge i kor er ikke som fodbold eller gymnastik, der ofte bygger på konkurrence. Der findes ikke vindere eller tabere. Det er ikke solister, der er vigtige i et kor – vi har brug for en fælles klang. Hele ideen med kor er at lave noget, der er større end en selv.

Der er helt sikkert meget i salmerne, som børn ikke forstår. Noget skal forklares, mens andet er vigtigt at lade være og lade virke af sig selv. Det er ikke vigtigt at sætte ord på alting. Den storhed, der er i sproget i mange af salmerne, fornemmer børn intuitivt, og selvom ordene ikke forstås, oplever korsangeren alligevel stemningen og følelsen af netop af at være en del af noget større. I løbet af et år med kor får man hele historien fortalt – hvad handler jul om, og hvad handler påske om osv. De fleste børn kan godt lide traditioner og at komme tilbage til de samme salmer år efter år.

Korleder Bjørn Krog Thesbjerg oplever, at kirkekor kan være en nøgle til at åbne op for en verden af tro, som børnene måske ikke vidste fandtes

Der sås et frø

At være med til gudstjeneste i så ung en alder kræver noget af en. Ritualet er langt fra børnenes dagligdag. Kirkekoret kan her være en nøgle til at åbne op for det. Åbne op for en verden af tro, de måske ikke vidste fandtes. Nogle synger med i mange år, andre i kortere tid. Det vigtige er, at man som barn har haft en positiv erfaring med kirken, så der er sået et frø for fremtiden. Hvem ved, hvornår det spirer?

Børn bliver bombarderet med tilbud om fritidsaktiviteter. Det er vigtigt, at korlederen er veluddannet og at kortilbuddet er attraktivt. Ofte kan det være en fordel at slå sig sammen med andre kor eller musikere, hvilket muliggør endnu større oplevelser. For eksempel har fynske kirkekor, der er medlem af Folkekirkens Ungdomskor, tradition for at arrangere korrejser udenlands cirka hvert 3. år. En sådan dannelsesrejse giver sangerne minder for livet og er samtidig med til at fastholde og rekruttere nye sangere. 

Fordelene ved kor er mange. Du får børn og unge mennesker ind i kirkerummet, gjort dem fortrolige med gudstjenesteform og salmesangsskat – og samtidig får du også forældrene og bedsteforældrene med, hvilket jo heller ikke er værst…

Fakta

Bevidst valg at prioritere korarbejdet

Menighedsrådet i Brændekilde-Bellinge Sogne har ifølge fungerende menighedsrådsformand Anette Erfurth meget bevidst valgt at prioritere korarbejdet højt.

Hun fortæller, at rådet med glæde afsætter de penge, som børne- og ungdomsarbejdet koster, for kirkekorene er med til at løfte gudstjenesterne og giver et ungdommeligt pust, samtidig med at kirken via korsangerne får kontakt med mange familier.