Fortsæt til hovedindholdet

Et fællesskab med indhold

Af Marianne Hyrlov, Fyens Stift
Foto: Ard Jongsma

Hver uge samles en flok FDF’er i Ansgars Kirke i Odense. Her er der voksne, som vil lege og lytte

Det er svært at få ørenlyd på parkeringspladsen mandag aften ved Asgars Kirke i Odense. Forældre kommer på cykel eller i bil og afleverer trygt deres børn til de unge FDF-ledere. Velkomstsmilene er store, og snakken går om drikkedunke og regntøj. For i dag står den på skovtur.   

”Vi sørger for at få børnene væk fra byen og med ud i naturen, både når vi mødes om mandagen, og når vi er på sommerlejr,” forklarer 22-årige Naia Clausen, som er kredsleder i FDF Odense Ansgar.

Hun er selv vokset op på 3. sal et stenkast fra Ansgars Kirke, og har været FDFer en stor del af sit liv.

”Det betyder meget for mig at være FDF’er. Jeg har oplevet naturen og fundet venner og fællesskab. I FDF kan man passe ind, selvom man måske ikke passer ind andre steder,” siger Naia Clausen.

De seks- til niårige FDF’er på skovtur med kredsleder Naia Clausen

Børneliv til kirken

Sognepræst Mikkel Holmegaard Larsen er meget glad for, at børnene fra den folkekirkelige børne- og ungdomsorganisation er tilknyttet kirken, og hans egen datter har da også været medlem i en periode. 

”FDF’erne giver børneliv til kirken, blandt andet når de deltager i gudstjenesterne med deres fane ved festlige lejligheder,” fortæller han.

Mikkel Holmegaard Larsen kender mange af børnene og de voksne frivillige, og han besøger hvert år deres sommerlejr.

”Man kan tydeligt fornemme, hvem der har været FDF’er, når man får et nyt hold konfirmander. For det første har de lært Fadervor, og for det andet kan jeg mærke, at de føler sig hjemme i kirken på en anden måde,” siger han.    

FDF’er skal kunne rumme hinanden

Kredsleder Naia Clausen bekræfter, at hun lærer børnene Fadervor. Men det vigtigste, børnene skal lære, er at behandle hinanden ordentligt, uanset om de leger, laver bål eller er på tur. 

”Børnene skal kunne rumme hinanden, selvom det godt kan være lidt svært, når man kun er seks år,” siger hun.

Det frivillige arbejde med at lære børnene at være gode ved hinanden påtager hun sig med højt humør, også når FDF’erne i coronafri tider hjælper til ved kirkens fastelavnsarrangement og laver aktiviteter for familier ved sankthansbålet i Ansgars Anlæg. Her lyder meldingen ifølge Naia Clausen til de forældre, der kommer med deres børn:

”Hey, vi vil gerne jeres børn! Vi får dem væk fra skærmen, lytter til dem og giver dem et ståsted”.