Fortsæt til hovedindholdet
Diakoni
Fodbold med indsatte

Vi spiller bare fodbold

Indsatte fra Statsfængslet Søbysøgård får en friaften med sved på panden

Det ligner overhovedet ikke socialt arbejde, det der foregår på fodboldbanen. I hvert fald ikke hvis man forbinder socialt arbejde med masser af snak, bløde stole og spandevis af kaffe. 

Her på fodboldbanen bliver der råbt, svedt og drukket vand af drikkedunke. Her er ikke så meget snak – men man brøler da, når der er mål, og man klapper hinanden på ryggen. 

”Søby United” står der på ryggen af det blå hold. Det består af indsatte fra det åbne fængsel Søbysøgård i Nr. Søby på Midtfyn. Det hvide hold hedder ”Cafe Exit”, og det består af unge mænd, der er engagerede i kirkearbejde forskellige steder på Fyn.

Spiller af to grunde

Preben Heintze har samlet spillerne til det hvide hold. Han sender en SMS rundt til de fodboldglade mænd, hver gang han har lavet en aftale med sin faste kontaktperson i fængslet, fængselsbetjent Merete Enderberg, som også er kampens dommer. I dag er der kommet 9 frivillige og kun 6 indsatte til en gang syvmandsfodbold, så Preben Heintze spiller sammen med det blå hold i sin grønne træningstrøje. 

Hvorfor lægger en ung familiefar med rødder i Indre Mission sine kræfter på en fodboldbane?

”Den enkle forklaring er, at det er sjovt at spille fodbold, ” siger han. 

”Og den lidt dybere forklaring er, at vi gerne vil vise de her fanger, at Gud elsker dem.” 

Om de indsatte har begået vold, tyveri eller solgt stoffer, aner han ikke, og han spørger heller ikke om det, for det interesserer ham ikke.

”Vi møder folk uden fordømmelse og uden fordomme. Vi spiller jo bare fodbold. Og hvis de indsatte har lyst til at snakke om Gud eller høre om de forskelige tilbud, der er for hjælp i Cafe Exit, så snakker vi om det,” forklarer han.

Guds veje

Preben Heintze siger selv, at han ikke er den fødte leder. Han er faktisk genert og indadvendt, og det ligger ikke lige til højrebenet, at han skal være ansvarlig for en gruppe unge frivillige og for kontakten til et fængsel. 

Men han tror, at Gud gerne vil have ham til at gøre det, og han går de veje, som Gud vil have ham til at gå. 

”Jeg har et stort ansvar, og det giver mig en utrolig stor glæde og mening med livet, at jeg kan stille mig til rådighed for det her,” siger han og fortsætter smilende: 

”Om en gang fodbold så er nok til at ændre de indsattes liv eller tanker, ved jeg ikke. Men jeg er naiv nok til at tro på det.” 

Snak på bænken

”Det er nemmest at komme i snak med hinanden, når der er udskiftning,” forklarer Thomas Stoof. Han kommer i Sankt Hans Kirke i Odense, hvor Cafe Exit har base, og det er her, han er kommet i kontakt med fodboldholdet. 

”For to gange siden sad jeg på bænken og snakkede med en af de indsatte om, hvad religion betyder for mig. Jeg har været glad for at være med hver eneste gang, selvom jeg er ret dårlig til fodbold,” griner han. 

Holdet fra Cafe Exit klarer sig nu ellers ret godt, og de indsatte må indkassere et nederlag efter to gange 30 minutters kamp. 

”Lad os spille en omgang mere med blandede hold,” bliver der råbt. Men dommeren Merete Enderberg er ubønhørlig. De indsatte skal være tilbage i fængslet senest kl. 21, så det er der ikke tid til. Kirkefolkene kan i ro og mag pakke sammen og cykle hjem. Cafe Exit er en landsdækkende forening, der hjælper og støtter indsatte og ex-indsatte. Foreningen tilbyder blandt andet hjælp til gældsrådgivning og samtaler med terapeut og psykolog.

Desuden står Café Exit for en lang række aktiviteter. I Odense holdes der blandt andet kultureftermiddage med sang og musik i Sankt. Hans Kirkes lokaler i Odense den første onsdag hver måned. Her mødes indsatte på udgang, ex-indsatte, pårørende og frivillige. 

I Nyborg Statsfængsel har Cafe Exit netop fået penge fra A. P. Møller Fonden til et toårigt forsøg med ”netværksrådslagning,” som handler om at aktivere et netværk omkring en person, der skal løslades.  

Læs mere på www.cafeexit.dk