Fortsæt til hovedindholdet
Diakoni
Kirkens Korshær

Socialt arbejde handler også om penge

Ansatte og frivillige i Kirkens Korshærs varmestue i Svendborg sørger for varm mad til 25 socialt udsatte hver dag

”Jeg synes, at de fynske menighedsråd skulle bruge flere penge på diakoni!”

Så klart udtrykker John Eckhardt sig. Han er ny leder af Kirkens Korshær i Svendborg. 

John Eckhardt er glad for, at mange fynske kirker samler ind til såkaldte sognemiddage, hvor varmestuen får penge til at give brugere et gratis måltid mad. 

”Men der skal altså også være penge til driften af det daglige arbejde,” siger John Eckhardt. Derfor håber han, at flere af de fynske menighedsråd vil indgå partnerskaber med Kirkens Korshær. 

Et partnerskab indebærer, at Korshæren bidrager med forskellige ydelser til sognets kirkelige liv. For eksempel får sognets konfirmander undervisning i diakoni og socialt ansvar, og korshæren tilbyder foredragsholdere til menighedsrådets sogneaftener. Menighedsrådet betaler for ydelserne med et årligt beløb til Kirkens Korshær. 

”Der er brug for flere penge til arbejdet blandt socialt udsatte, og menighedsrådene kunne jo overveje at skære lidt ned på udgifterne til kirkemusik og babysalmesang. Det er et spørgsmål om at prioritere,” siger John Eckhardt.  

Piskefløde skal der til

Vi er i varmestuen, som er omdrejningspunktet for Kirkens Korshærs arbejde på Sydfyn. Her kommer hver dag ca. 25 mennesker, og brugerne kan blandt andet få vasket tøj, komme i bad og få et billigt måltid mad. 

I køkkenet står Vibeke Boesgaard fra Skårup og Maj Andersen fra Ore, der begge arbejder frivilligt i varmestuen. I dag laver de nakkekoteletter med rodfrugter, kartofler og brun sovs. 

”Vi laver maden helt fra bunden. Der er ingen dåsemad, og vi sparer ikke på piskefløde og smør. Mange af brugerne er jo alt for tynde,” fortæller Vibeke Boesgaard. 

”De vil helst have ”mormormad”, så det får de,” supplerer Maj Andersen

Regina, som er en af varmestuens brugere, kommer ud i køkkenet. Hun skyller sin tallerken af og siger tak for mad. 

”Jeg kommer her næsten hver dag i perioder. Her er altid nogen, man kan snakke med. Når jeg går herfra, er jeg glad og mæt,” siger hun. 

Flere psykisk syge

I varmestuen sidder brugerne i små klynger og spiser. Der er flest mænd. Mænd med furer i ansigtet og trætte øjne. De lever et hårdt liv med alkohol og stoffer. 

I de 11 år John Eckhardt har arbejdet i Kirkens Korshær, har brugergruppen ændret sig markant, og den er blevet væsentligt yngre. 

”De gamle alkoholikere, som var vores kernegruppe førhen, er der stort set ikke flere af. I dag har vi langt flere yngre brugere. Mange af dem er psykisk syge og har et blandingsmisbrug,” fortæller han. 

De brugere, der startede deres misbrug som helt unge, har aldrig fået lært de basale ting, som andre unge lærer i teenageårene. 

”Vi har folk i 20’erne, som ikke aner, hvad en forsikring er, eller hvorfor det er vigtigt at betale husleje, ” siger John Eckhardt

Der hvor ingen andre er

Det helt særlige ved varmestuen er, at der ikke stilles krav til brugerne om, at de skal modtage behandling. 

”Vi er et værested, og her kan du komme og være, som du er. Hvis brugerne gerne vil i behandling, så hjælper vi dem selvfølgelig. Men vi stiller ingen krav om, at de skal på metadon, og det er kun deres adfærd, der bestemmer, om de kan være her,” siger John Eckardt.

Mange af brugerne har karantæne fra byens andre væresteder, men det er sjældent, at John Eckardt må bede nogen om at forlade varmestuen. 

”Det er vores opgave at være der, hvor ingen andre er, og hvis jeg beder nogen om at gå, for eksempel fordi de har en meget aggressiv adfærd, så får de altid en begrundelse. De får også altid at vide, hvornår de må komme igen, ”siger han. 

Planer for fremtiden

Der ruttes ikke med pengene i Kirkens Korshær i Svendborg. John Eckhardt har f.eks. ingen kontorhjælp, så han står selv for regnskab og lønninger – ud over alt det andet. 

”Hvis vi havde været en offentlig institution, skulle der langt flere ansatte til at klare det, vi gør her,” siger han. 

Men selv om han skal skæve til pengekassen, har den nye leder af Kirkens Korshær i Svendborg mange planer for fremtiden. 

”Vi skal i gang med at dele rent ”værktøj” ud til brugerne – altså sprøjter og kanyler. Så kan vi være med til at forhindre, at der spredes smitte. Derudover ville det være skønt med mere plads. Jeg vil også gerne lave et projekt, hvor brugerne bliver aktiveret, og endelig vil jeg gerne have en tættere kontakt mellem kirke og varmestue, slutter John Eckhardt.  


Kirkens Korshær er en privat, social, folkekirkelig hjælpeorganisation, der hjælper samfundets udstødte grupper. Kirkens Korshær har varmestuer både i Odense og Svendborg, og desuden et herberg i Odense. 

Se mere om Kirkens Korshær og mulighed for kirkepartnerskab her http://www.kirkenskorshaer.dk