Fortsæt til hovedindholdet

Vi har lavet en kirkeskov

Menighedsrådsformand Doris Krarup Mogensen
Fortalt til Marianne Holst Hyrlov, Fyens Stift
Foto: Ard Jongsma

I Veflinge Sogn har vi knap fem hektar jord, som i mange år var forpagtet ud til en lokal landmand. Da forpagtningsperioden var ved at udløbe, spurgte vi ham, om han kunne tænke sig at dyrke jorden økologisk, men det kunne han ikke få til at hænge sammen, og så besluttede vi stedet at give byen en kirkeskov.

Sammen med lokale borgere og Nordfyns Kommune har vi nu etableret kirkeskoven med sheltere, bålhytte, sø, blomstereng og træer. Det er en gevinst både for miljøet og for livet i området.

De penge, som vi før fik for forpagtning af jorden, har vi selvfølgelig ikke længere til rådighed, men til gengæld har vi kirkeskoven, som lokalbefolkningen bruger rigtig meget, og hvor vi for eksempel holder Sankthansbål for byen. 

Jorden tilhører stadig kirken, men drift og vedligeholdelse står den selvejende institution ”Veflinge Kirkeskov” for. Bestyrelsen for Veflinge Kirkeskov består af medlemmer af menighedsrådet og lokalrådet, så det hele er et fint samarbejde mellem kirke og lokalsamfund. Der leveres rigtig mange frivillige arbejdstimer i kirkeskoven, og vi har fået økonomisk støtte fra kommunen og diverse fonde.

I Veflinge Sogn er vi optaget af den grønne omstilling, men vi tager ét skridt ad gangen. Vores kirke er gasfyret, og det er megadyrt, så vi vil gerne opvarme med jordvarme, ligesom vi gør i præstegården. Men det er en lang proces, hvor der skal både penge og tilladelser til.

Jeg arbejder også for den grønne omstilling i provstiudvalget, hvor vi har afsat en pulje til dette formål, og i Fyens Stiftsråd, hvor vi har besluttet, at den grønne omstilling er et fokusområde i de næste fire år.

Doris Krarup Mogensen, menighedsrådsformandi Veflinge Sogn