Fortsæt til hovedindholdet

Kunst der forkynder

Af: Marianne Hyrlov 
Fyens Stift
Foto: Ard Jongsma

I Stoense Kirke på Langeland er der sat 13 små kroge ind væggene. Krogene bruges til kirkekunst, for i kirken skal der forkyndes både med ord og med billeder.

For fem år siden fik Nationalmuseets eksperter en særlig opgave på Nordlangeland. I Stoense Kirke havde menighedsrådet udpeget 14 steder, hvor man gerne ville sætte kroge ind i væggene, og nu var det op til Nationalmuseet at vende tommelfingeren op eller ned. En gammel middelalderkirke kan nemlig rumme værdifulde kalkmalerier, så menighedsrådet kan ikke selv beslutte, hvor der må bores huller i væggene. De 13 steder var der ingen problemer, men det blev et nej til den 14. krog, fordi der inde bag kalklagene var spor af farve.

Kort tid efter var udstillingskonceptet ”De 13 kroge” født.

Ikke bare kunst, men kirkekunst

Menighedsrådet arrangerer kunstudstillinger på de 13 kroge et par gange om året. Men det er ikke nok, at der hænger kunst på krogene.

”Det skal være kirkekunst,” siger menighedsrådsformand Michael Thierry.

Derfor har der hen over årene hængt mange slags kunst med kristne motiver på de 13 kroge. Den allerførste udstilling var med ikoner, en anden udstilling havde malerier med bibelcitater, og i påsken 2023 kunne man se tekstilkunst med de 13 deltagere i den sidste nadver.

”I den protestantiske kirke er vi meget talende, men her vil vi også gerne vise billeder. Billeder er jo på en eller anden måde følelser, og vi vil gerne have, at man kommer til at føle noget i forbindelse med kirkerummet,” siger menighedsrådsformanden, som selv er kunstner og også har udstillet i kirken. 

Gudstjeneste og champagne

Når en ny udstilling er hængt op på krogene, bliver der holdt en gudstjeneste med efterfølgende fernisering. Både langelændere og turister bakker op om såvel gudstjenester som udstillinger, og de møder ifølge sognepræst Peter Møberg talstærkt op. 

”I år havde vi en udstilling i påskeferien, hvor der er mange turister på øen, og det gav 250 besøgende i kirken ud over dem, som deltog i gudstjenesten,” fortæller han.

I udstillingsperioderne skal der være vagter til stede i kirken i dagtimerne, så der passes godt på kunstværkerne, og det job klarer frivillige på skift.

”Når man så også selv bager kransekagerne til receptionen og køber champagnen på tilbud, så behøver det ikke at være dyrt at lave en kunstudstilling,” siger menighedsrådsformand Michael Thierry.

Krogene fyldes op

Kunstnerne bliver ikke betalt for at udstille i Stoense Kirke, men når en udstilling tages ned, er det blevet en tradition, at menighedsrådet køber et af de udstillede kunstværker. På den måde har kirken blandt andet erhvervet værker af to anerkendte lokale kunstnere, nemlig væveren Jette Nevers og papirklipperen Sonia Brandes. De indkøbte kunstværker hænger permanent i kirken, og de er således med til langsomt at fylde 13 kroge op. To gange om året må værkerne dog vige pladsen for de skiftende kunstudstillinger under fællesbetegnelsen ”De 13 kroge.” 

Vævet kunstværk af Jette Nevers