Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2023
Nyheder

Tak for lang og tro tjeneste!

Provst Paw Kingo Andersen takker af efter 20 år som provst i Hjallese Provsti

Biskop Mads Davidsen takkede Paw for det enorme arbejde, han har udført som provst i Hjallese Provsti i de sidste 20 år.

Tekst og foto Marianne Hyrlov

Paw Kingo Andersens sidste arbejdsdag som provst i Hjallese Provsti blev markeret med en reception i Paarup Sognegård den 30. august. 

Kollegaer, menighedsrådsmedlemmer, provstiudvalgsmedlemmer, præster og ansatte i sogne, provstier og stift var mødt talstærkt op for at ønske god vind til provsten.  

Paw Kingo Andersen har i sine 37 år i folkekirken været sognepræst tre forskellige steder. Desuden har han været feltpræst og sygehuspræst, og de sidste 20 år har han sat sit markante aftryk på folkekirken, Fyens Stift og Hjallese Provsti som provst. I otte år var han tillige formand for provsteforeningens bestyrelse. 

Vigtigst at være præst

Paw Kingo Andersen er sammen med sin hustru Helle Søndergaard flyttet til Nibe. Men præstegerningen slipper han ikke, selvom om han stopper som provst. Han fortsætter i de næste otte måneder som præstevikar i Frejlev-Sønderholm Pastorat i Aalborg Stift.

"Nu glæder jeg mig fuldstændig vanvittigt til at få god tid til at skrive prædikener og taler, for det har altid været vigtigst for mig at være præst," sagde Paw Kingo Andersen. 

Du siger tingene lige ud

Lone Wellner Jensen, som er provst i Kerteminde-Nyborg provsti, holdt afskedstale på vegne af provstekollegaerne. 

"Du er eminent til at sige ting af betydning på en skarp og sjov og irriterende måde. Du ser det ofte før os andre - og det er selvfølgelig på en gang godt og øv," sagde hun. 

Og så hæftede hun sig, ligesom flere af de øvrige talere, ved Paw Kingo Andersens evne til at sige tingene lige ud. 

"Der er ikke så meget pænt gavepapir omkring dine meninger," smilede hun og sluttede: 

"Vi har haft det sjovt, og vi har delt dyb alvor. Dine kolleger ønsker dig og Helle det allerbedste derovre i Nibe".

Provst Lone Wellner Jensen

Jeg kommer til at savne dit grin, din sang, at kunne stå lidt i røgen af dine smøger - og den tryghed det er, at du aldrig går helt galt i byen, sagde provst Lone Wellner Jensen. 

Gud og Mammon

Biskop Mads Davidsen sagde i sin tale, at han har sat pris på Paw Kingo Andersens "fantastiske evne til at analysere enhver situation i folkekirken og til straks at finde gode løsninger på ethvert problem."

Også Paw Kingo Andersens sans for økonomi fik roser med på vejen.  

"Der er alt for mange teologer, der tror, at man ikke både kan tjene Gud og Mammon. Det er jo en fejl. Du Paw ved, at de to ting hører godt sammen. Det har skabt resultater. Du har formået at styre økonomien i Hjallese og Domprovstiet," sagde biskoppen og nævnte blandt andet Paw Kingo Andersens arbejde med at etablere Folkekirkens Hus samt arbejdet med den kirke, som bygges på det nye universitetshospital i Odense.

Jeg håber, at man stadig kan ringe for at få et godt råd, sagde Biskop Mads Davidsen. 

Tak til Helle

Mange ønskede Paw Kingo Andersen lykke på vejen. På talerlisten var også biskop Kresten Drejergaard, menighedsrådsformand Lars Misser, sognepræst Carsten Olav Christensen, næstformand i provstiudvalget Karen Nedergaard og provstiudvalgsmedlem Bjarne Vagn Larsen.

Efter Paarup Kirkens kor havde rørt alles hjerter med salmesang, sluttede Paw Kingo Andersen dagen med at sige tak - og stemmen knækkede først hos den skarpe provst, da han takkede til sin hustru Helle Søndergaard, for som han sagde: "uden din medleven og enorme forståelse, så var det aldrig gået".  

Paarup Sognegård var tæt pakket med receptionsgæster.

Den nye provst

Den nye provst i Hjallese Provsti er 48-årige Finn Johannes Lyngholm Rønnow. Læs om ham her.